ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Bernie Sanders vill bli president: "Vi kommer vinna"

David Peterson · 19 Feb 2019
Uppdaterad 19 Feb 2019
Vermontsenatorn Bernie Sanders ger sig in i kampen om Vita huset.

Vermontsenatorn Bernie Sanders ger sig in i kampen om Vita huset. Foto: TT


Vermontsenatorn Bernie Sanders förlorade striden om Demokraternas nominering 2016. Nu gör han ett nytt försök och utmanar Donald Trump om den amerikanska presidentposten.

klar

Artikellänk är kopierad

Bernie Sanders chockade Demokraterna under partiets primärval 2016. Först hamnade han bara 0,3 procentenheter bakom förhandsfavoriten Hillary Clinton i Iowa för att sedan vinna med bred marginal i New Hampshire. Totalt vann han i 23 delstater mot Hillary Clintons 34.

Nu gör han ett nytt försök till att nå Vita huset. På tisdagen drog den amerikanska senatorn från Vermont igång sin presidentkampanj.

”Vi kommer vinna”

I tv-stationen CBS morgonprogram fick Sanders frågan om vad som kommer vara annorlunda den här gången.

– Vi kommer vinna. Vi kommer också att ha en gräsrotsrörelse som är oöverträffad i modern amerikansk historia och som kommer att transformera det ekonomiska och politiska landskapet, sa han.

LÄS MER
Trumps bakslag: Demokraterna tar makten i representanthuset

Bernie Sanders attackerade också den sittande presidenten Donald Trump.

– Vi har en president som är rasist, sexist, xenofob, som gör saker som ingen annan president har kommit i närheten av att göra och det är att försöka splittra oss, sa han till CBS.

Är förhandsfavorit

Men den här gången ser spelplanen annorlunda ut än vad den gjorde 2016. De progressiva idéer som Sanders drev i sin kampanj då har anammats av en hel del andra kandidater och vänsterfalangen inom Demokraterna har vuxit sig starkare. 2016 var Sanders okänd – nu är han förhandsfavorit tillsammans med Joe Biden, tidigare vice president till Barack Obama, som ännu inte gett något besked om en eventuell presidentkampanj.

Att Sanders idéer plockats upp av fler Demokrater ses enligt flera bedömare som ett hinder för den 77-åriga senatorn. 2016 var han den enda som utmanade etablissemanget inom Demokraterna medan han nu har sällskap bland annat av den populäre Elizabeth Warren, senator från Massachusetts, som har en plattform som liknar Sanders. Även Tulsi Gabbard, som var en av få Demokrater som valde att stötta Sanders för tre år sedan, kandiderar till president.

Både Sanders ålder och det faktum att han är en av få vita män i Demokraternas startfältet hittills talar emot honom.

pil
Fem andra Demokrater som utmanar Trump

Kamala Harris: Valdes in i senaten 2016 och har tidigare varit chefsåklagare i Kalifornien. Har utländskt påbrå med en jamaicansk pappa och indisk mamma och spås kunna locka miniroriter till att rösta.

Elizabeth Warren: Senator från Massachusetts som tillhör den progressiva delen av Demokraterna. Har vid flera tillfällen kallats ”Pochahontas” av Donald Trump eftersom sagt sig ha ursprung från USA:s ursprungsbefolkning.

Beto O’Rourke: Var nära att bli den förste Demokraten att vinna ett val i Texas sedan 1994 men förlorade senatsvalet mot republikanen Ted Cruz med knapp marginal förra året. Är populära bland unga och har motsatt sig Donald Trumps idé om en mur mot Mexiko. Har ännu inte bestämt sig för att ge sig in i presidentvalet.

Amy Klobuchar: Senator från Minnesota som suttit i senaten sedan 2007. Har en bakgrund som advokat och åklagare. Lanserade sin kampanj under ett kraftigt snöfall och är populär i den viktiga mellanvästern.

Cory Booker: Blev New Jersey första svarta senator 2013. Anses tillhöra de mest liberala Demokraterna i senaten.

klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro