ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Beroende av hillbilly-heroin” stängs ute från vård

Tobias Andersson Åkerblom · 24 Sep 2014
Uppdaterad 24 Sep 2014

Patienter som blir beroende av det morfinliknande läkemedlet oxikodon stängs ute från avvänjningsprogrammen för opiatmissbrukare, på grund av en begränsning i Socialstyrelsens regler. Cyniskt”, menar Björn Fries, tidigare narkotikasamordnare för regeringen och samhällsdebattör i missbruksfrågor.

klar

Artikellänk är kopierad

Ett fåtal kliniker i landet tar hand om opioidberoende smärtpatienter. På Kungälvs smärtcentrum får de metadon istället för sin vanliga smärtlindrande medicin.
Ett fåtal kliniker i landet tar hand om opioidberoende smärtpatienter. På Kungälvs smärtcentrum får de metadon istället för sin vanliga smärtlindrande medicin.Foto: Alamy

Metro har tidigare berättat om Hossein Tanani, 24, som dog efter att ha blivit beroende av oxikodon, och om den kraftiga ökningen av användningen av läkemedlet som i USA fått öknamnet ”hillbilly-heroin”. Hosseins läkare på vårdcentralen remitterade honom till metadonbehandling för att bli kvitt beroendet – men smärtklinikerna hade lång väntetid, och psykakuten skickade tillbaka Hossein till vårdcentralen. Nu säger Salgrenska Universitetssjukhuset att personer som är beroende av syntetiska opioider som oxikodon – i motsats till heroin, opium och morfin – inte kan få vård i avvänjningsprogrammen med metadon och subutex.

– Vi får inte lov att behandla opioidberoende patienter, lagen och föreskrifterna är väldigt tydliga, säger Karina Stein, vårdenhetschef för substitutionsverksamheten på Sahlgrenskas beroendeklinik.

Nästa år väntas Socialstyrelsen se över föreskrifterna, men det är oklart vad de nya reglerna kommer att innebära, uppger hon.

Hosseins mamma Sedigheh Rezaie önskade när Metro träffade henne att hennes son hade fått ett tydligt besked från vården om att han inte skulle få hjälpen han behövde tidigare – så de hade kunnat välja ett alternativ.

– Vi hade kunnat betala för privat vård istället, varför lurade de mig?

Björn Fries, tidigare narkotikasamordnare för regeringen och samhällsdebattör i missbruksfrågor menar att samhället måste hjälpa dem som blir beroende av oxikodon.

– Om man har medicinerat en människa med det och sedan låter dem gå vind för våg när det blir ett problem, det är ganska cyniskt om man utrycker sig milt.

Patienter som har blivit beroende befinner sig i ett vakuum, menar han.

– Det borde vara självklart att man tar fram behandlingsmodeller som gör att man inte som den här mannen blir utlämnad till den svarta marknaden.

Björn Fries, tidigare narkotikasamordnare för regeringen och samhällsdebattör i missbruksfrågor.
Björn Fries, tidigare narkotikasamordnare för regeringen och samhällsdebattör i missbruksfrågor.Foto: TT

”Vit fläck på kartan” för vården

Ett fåtal kliniker i landet tar hand om opioidberoende smärtpatienter. På Kungälvs smärtcentrum får de metadon istället för sin vanliga smärtlindrande medicin – det verkar också smärtstillande, men är lättare att handskas med för patienten, enligt Clas Mannheimer, ordförande i Smärtläkareföreningen och professor i klinisk smärtmedicin. 

klar

Artikellänk är kopierad

Tobias Andersson Åkerblom
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro