ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Beröring kan bota folks aggressivitet

Linnea Carlén · 1 Okt 2015
Uppdaterad 2 Okt 2015
"Resultaten tyder på att oxytocin eventuellt skulle kunna användas som behandling av aggressivitet", säger Lars Westberg, forskare  vid Sahlgrenska Akademin. ARKIVBILD.

"Resultaten tyder på att oxytocin eventuellt skulle kunna användas som behandling av aggressivitet", säger Lars Westberg, forskare  vid Sahlgrenska Akademin. ARKIVBILD. Foto: Sandra Qvist / TT


Må-bra-hormonet oxytocin utsöndras vid bland annat beröring. Brist på detsamma kan göra dig ilsknare. Nu visar en ny svensk studie att det skulle kunna användas för att minska aggressivitet.

klar

Artikellänk är kopierad

Oxytocin, mer känt som kroppens må-bra-hormon, är en signalsubstans som har sedan tidigare kända positiva effekter på tillit och empati.

► LÄS MER: Bevisat: Då är det vanligast att kärleken dör

Nu visar det sig att det i framtiden även kan komma att användas i medicinskt syfte. En forskningsstudie från Sahlgrenska akademin på Göteborgs Universitet har nämligen funnit att mänsklig beröring kan få aggression att minska, skriver P4 Sjuhärad.

– Även om effekten av den genetiska variationen är relativt liten så tyder resultaten på att oxytocin är involverat i regleringen av antisocialt och aggressivt beteende hos människor, säger Lars Westberg, forskare vid Sahlgrenska Akademin, i ett pressmeddelande.

Drygt 3 500 ungdomar medverkade i studien, och de fick svara på frågor som hur ofta de skolkat från skolan, stulit, varit i slagsmål, brukat eller sålt droger.

► LÄS MER: Hormon gör mus till ansvarsfull mor

Tidigare forskning har visat att om man tillför oxytocin till råttor hämmar deras aggressivitet. Utifrån de nya forskningsrönen tror man att detta kan leda till i framtiden ändrade behandlingar.

– Resultaten tyder på att oxytocin eventuellt skulle kunna användas som behandling av aggressivitet, säger Lars Westberg.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Carlén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro