ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Bertling: Man måste vara lite mer påhittig

Mia Odeh · 9 Dec 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Vid årsskiftet tillträder Lina Bertling sin post på Chalmers,

Vid årsskiftet tillträder Lina Bertling sin post på Chalmers, Foto: Theresia Viska


klar

Artikellänk är kopierad

EL.Sveriges elsystem har mer än 50 år på nacken och står nu inför en förändring. Miljömål ska nås, energiförsörjningen säkras och elingenjörer utbildas. I sin nya roll som Sveriges första professor i uthålliga elsystem ska Lina Bertling leda övergången till morgondagens motorvägar för eltrafik.

•• Varför behövs nya elsystem i Sverige?– Det händer väldigt mycket inom området just nu. Svenska kraftnät driver Sveriges alla motorvägar för el, och systemet måste förnyas. Det kommer att krävas nya standarder på global nivå. Utbildning inom elsystem har kanske inte varit den populäraste utbildningen att söka, men vi kommer att behöva väldigt mycket ungdomar som vill jobba med det här, så det jag kommer att jobba med på Chalmers är att bygga upp en ny verksamhet.

•• Ditt forskningsområde är väldigt specifikt. När visste du att du ville syssla med just det här?– Jag har alltid älskat teknik, så jag valde energiinriktning på gymnasiet. Efter det blev det så mycket teori, usch vad hemskt, men samtidigt visste jag att jag var på väg mot ett bra jobb. Jag gillar utmaningar och att lära mig nya saker.

•• Men nu är du ju som enda professorn i området ganska ensam om din expertis. Vem vänder man sig till när man kör fast?– Jo, så det är ju, men det ligger i forskaryrkets karaktär. Det närmaste är kollegor i andra länder som arbetar med liknande frågeställningar, så nej, det finns inte alltid någon att gå till, men då får man vara lite påhittig i stället.

•• Vad kommer Sveriges framtida energiförsörjning att bestå av?– Förnyelsebar energi. Jag tror att vi till exempel kommer att få mer miljövänlig kärnkraften genom ny teknik för att återanvända bränslet. Jag tror också att vi kommer att använda el mycket mer, helt enkelt för att det är det mest effektiva sätt att överföra energi.

•• Är Sverige en föregångare i sammanhanget?– Ja, det har vi varit länge, bland annat på grund av företag som ABB. Vi har en driftsäker energiförsörjning och har hanterat avregleringen av energimarknaden på ett bra sätt. Det blir intressant att se om vi lyckas ställa om fordonsindustrin för att bli ett föregångsland - och hitta metoder att ersätta oljeberoendet, till exempel med el.

klar

Artikellänk är kopierad

Mia Odeh
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro