ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

"Berusning är en bidragande orsak till att våldsbrott begås"

Karolina Skoglund · 18 Sep 2014
Uppdaterad 18 Sep 2014

"Oerhört vitktig att krögare tar sitt ansvar och inte överserver. I natt brast detta vilket bidrog till en våldtäkt." Så skriver Södermalmspolisens konto på twitter. Något som direkt väckte reaktioner.

klar

Artikellänk är kopierad

En tweet från YB Södermalm, om en våldtäkt, har väckt stor kritik under torsdagsmorgonen. 

"Menar du att krögaren ska lastas för våldtäkten?", "Ej krögares fel att kunder våldtar. 100 procent gärningsmannens fel", "Precis den här sortens logik som bidrar till våldtäktskulturen" och "Ni vill nog väl, men uttryck er inte på detta sätt! Övergreppet ekedde enbart pga gärningsmannen, ej pga krögare eller offer". Det är bara några av de reaktioner som tweeten från YB Södermalm väckt på torsdagsmorgonen.

På en direkt fråga från Nyheter24 säger Johan Säfström, yttre befäl på Södermalmspolisen, att offret var den som var berusad. Men när Metro pratar med Johan Säfström vill han inte gå in närmare på det.

Hur menar ni med den här tweeten? – Jag menar att krögare har ett ansvar att se till att gästerna inte blir för fulla. Vi vet att alkohol ställer tillmed elände. Det är roten till huvuddelen av det vi pysslar med.

– Det spelar egentligen ingen roll i det här ärendet. Berusning är en bidragande orsak till att våldsbrott begås.

Om en kvinna är för onykter. Kan det vara en orsak till att hon blir våldtagen, menar ni? – Folk som är onyktra blir i och med berusningen mer utsatta för våldsbrott.

Kan du förstå varför folk reagerar på tweeten? – Ja, jag tror man misstolkar andemeningen i det. Jag tror att folk uppskattar oss som att vi skuldbelägger aldrig ett våldtäktsoffer. Det är helt barockt. Det tror jag tillhör forntiden. Hoppas jag i alla fall. 

Skuldbelägger ni krögaren? – Det är svårt att se ett orsakssammanhang. Det är svårt som krögare att ha koll på sina gäster. Men vi anser att en krögare måste ha kontroll över gäster och sin alkoholservering.

Handlar inte problematiken någon annanstans än i alkohol? – Problematiken ligger hos gärningsmannen. 

klar

Artikellänk är kopierad

Karolina Skoglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro