ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Beskedet efter miljonkravet: Israel anordnar Eurovision

Gustaf Larsson · 15 Aug 2018
Uppdaterad 15 Aug 2018
Trots Netta Barzilais vinst var det länge oklart om Eurovision kunde hållas i hennes hemland.

Trots Netta Barzilais vinst var det länge oklart om Eurovision kunde hållas i hennes hemland. Foto: Getty images


Israel var tvungna att betala in 124 miljoner för att inte bli av med värdskapet av Eurovison 2019. I sista stund fick tv-bolaget stöd av regeringen – och tävlingen blir av som planerat i landet.

klar

Artikellänk är kopierad

Förra veckan var det oklart huruvida Israel hade råd att anordna Eurovison song Contest 2019. Det israeliska tv-bolaget Kan var tvungna att betala in 124 miljoner kronor till den europeiska radio- och tv-unionen EBU, och vädjade om hjälp till landets premiärminister Benjamin Netanyahu.

I sista stund fick Kan stöd av Israels finansdepartement – och landets Eurovison-fans kan andas ut. Tv-bolaget kunde under gårdagen betala in summan till EBU, rapporterar Aftonbladet.

– Det gläder mig att kunna informera Israels medborgare att Eurovision song contest kommer att hållas i Israel 2019, skriver kommunikationsministern Ayoub Kara på Twitter, enligt Aftonbladet.

Anledningen till att beloppet betalas in redan nu är att EBU vill undvika att värdlandet hoppar av tätt inpå tävlingen.

– Jag vill tacka premiärminister Benjamin Netanyahu för hans insatser för att föra det viktigaste europeiska kulturevenemanget till vårt land. Jag vill också tacka medlemmarna av finansministeriet och Kan för deras gemensamma arbete för att behålla tävlingen, skriver han.

Risk för politiskt sprängstoff

Under tävlingarna i Lissabon 2018 var det Netta Barzilai med låten ”Toy” som drog det längsta strået. Efter det har hon blivit ett känt namn världen över, och besökte nyligen ”Allsång på Skansen” under Europride i Stockholm.

Det var fjärde gången i historien som Israel vinner tävlingen, och 2019 blir fjärde gången de anordnar Eurovison. Efter hennes vinst höjdes dock röster om att tävlingen återigen riskerar att förvandlas till ett politisk sprängstoff.

När landet tog hem vinsten var premiärminister Netanyahu tydlig med att tävlingen ska anordnas i Jerusalem, men när och var Eurovision song contest 2019 äger rum presenterar EBU först i september.

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Larsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro