ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Beskedet: Snuset får fortsätta säljas

Hugo Ewald · 3 Maj 2016
Uppdaterad 3 Maj 2016
Den förlängda tidsfristen innebär att det hot om snusbrist flera företag varnat för kan avvärjas.

Den förlängda tidsfristen innebär att det hot om snusbrist flera företag varnat för kan avvärjas. Foto: Metro/TT


Folkhälsomyndigheten väljer att fölänga tiden för snusbranschen att märka om sina snusdosor, från den 20 maj till den 31 augusti. Den förlängda tidsfristen innebär att det hot om snusbrist flera företag varnat för kan avvärjas.

klar

Artikellänk är kopierad

Under förra veckan kunde Metro berätta om att den stora snusbrist som många tobakstillverkare varnade för. Ett direktiv från folkhälsomyndigheten gav snustillverkare ungefär tre veckor på sig att förse sina snusdosor med ny information. 

Snus tillverkat efter den 20 maj utan den nya märkningen skulle inte få säljas, någonting som väckte stora känslor hos snusare och snustillverkare. ► LÄS MER: Klart: Då blir det förbjudet med mentolcigaretter i Sverige

– Det är väldigt saktfärdigt och oerhört mycket bristfällig information från både regeringen och Folkhälsomyndigheten. Man hade vetat att det skulle komma någon typ av ändring men inte hur den skulle se ut och därmed har vi inte fått möjlighet att anpassa oss, sade Patrik Strömer, generalsekreterare i Svenska snustillverkarföreningen då till TT.

Under tisdagen kunde dock Folkhälsomyndigheten meddela att omställningstiden förskjuts, från den 20 maj till den 31 augusti, någonting myndigheten kan bekräfta för Metro. 

"Vi uppskattar den goda dialogen vi har haft med Folkhälsomyndigheten där de visat på stor förståelse för näringen och våra förutsättningar" skriver Patrik Hildingsson, informationschef på Swedish match i ett pressmeddelande. Den nya tobakslagen är ett resultat av ett nytt tobaksdirektiv från EU. Medlemsstaterna enades i juni 2013, och EU-parlamentet röstade igenom förslaget i oktober samma år.

► LÄS MER: Regeringen skärper tobakslagen

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro