ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Beskedet: Tyskland ska hjälpa till att krossa IS

Joel Linde · 1 Dec 2015
Uppdaterad 1 Dec 2015
Frankrikes president Francois Hollande och Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Flygplanet på bilden tillhör Storbritannien.

Frankrikes president Francois Hollande och Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Flygplanet på bilden tillhör Storbritannien. Foto: MINISTRY OF DEFENCE/Ap


Ett stort stödpaket har presenterats från den tyska regeringen. Det skulle innebära hjälp från högteknologiska spaningsflyg, marktrupper och stridsfartyg i kampen mot IS.

klar

Artikellänk är kopierad

På tisdagen godkände Tysklands regering planerna på att stödja koalitionen i kampen mot Islamiska staten (IS), även kallad ISIS, ISIL och daesh.

Stödpaketet som är på förslag innehåller högteknologiska spaningsplan som kan understödja marktrupper, en fregatt som kan skydda det franska hangarfartyget i Medelhavet, och upp till 1 200 soldater. Detta kommer som ett svar på den franska begäran som följde terrorattackerna i Paris den 13 november.

►LÄS MER: Fler ryska plan sägs bomba i Syrien

”Det tyska bidraget ska hjälpa till att bekämpa terrorism under beskydd av alliansen mot IS and det är menat att stötta framförallt Frankrike, Irak och den internationella alliansen i sin kamp mot IS, står det i det officiella förslaget, enligt nyhetsbyrån AFP.

Paketet skulle kosta 134 miljoner euro (1,23 miljarder kronor) och vara en av de största utlandsinsatserna för den tyska försvarsmakten sedan Afghanistan. Tysklands utrikesminister Frank-Walter Steinmeier medger att det kommer bli en utdragen kamp.

►LÄS MER: Obama och Putin ska utplåna Islamiska staten – tillsammans

– Vi gör vad som är nödvändigt militärt, vad vi kan göra bäst, och vad vi kan stå för politiskt, sade han till tyska tidningen Bild.

– Vi behöver ha tålamod mot en fiende som IS.

Stödpaketet behöver fortfarande stöd från den tyska riksdagen, i Tyskland kallad förbundsdagen, men beslutet anses i princip vara fattat eftersom förbundskansler Angela Merkels stora koalition har en stor majoritet.

►LÄS MER: Massiv flygattack – bombar IS-fästen i Syrien

klar

Artikellänk är kopierad

Joel Linde
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro