ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Beskedet: C röstar nej till Stefan Löfven

Annica Ögren · 10 Dec 2018
Uppdaterad 10 Dec 2018
Redan innan mötet i regeringens finansutskott kom uppgifter om att C och L inte kommer rösta på regerings budget.

Redan innan mötet i regeringens finansutskott kom uppgifter om att C och L inte kommer rösta på regerings budget. Foto:  FERNVALL LOTTE/Aftonbladet / IBL Bildbyrå/ SANDBERG MAGNUS


Ödesveckan för Stefan Löfven har inletts. Både Liberalerna och Centerpartiet gjorde utspel under måndagsförmiddagen. Centerpartiet kommer inte att rösta på den regeringens övergångsbudget. "Jag är genuint besviken", säger Annie Lööf (C).

klar

Artikellänk är kopierad

Klockan 10 på måndagen höll Annie Lööf (C) höll en presskonferens om regeringsbildningen.

– Jag är genuint besviken, säger Annie Lööf.

– Tyvärr måste jag konstatera att resultaten inte håller för ett samarbete. Jag är besviken att Socialdemokraterna inte tog denna historiska chans till samarbete över blockgränsen, säger C-ledaren.

Hon sa även att Centerpartiet kommer rösta nej till en statsministeromröstning om Stefan Löfven och innan hon avslutade sa hon:

– Nu har jag gjort all jag kan, provat alla möjligheter som finns under tre månaders tid. Vi har varit konstruktiva och kompromissvilliga när andra partier stått fastlåsta. Nu måste Socialdemokraterna och Moderaterna ta ansvar för att Sverige ska få en ny regering, avslutar C-ledaren.

C och L röstar inte på regerings budget

Redan innan presskonferensen på måndagsmorgonen hölls ett möte i riksdagens finansutskott. Utskottet tar ställning till den avskalade övergångsbudgeten som förra regeringen lagt fram.

Strax före mötet – som enligt uppgifter bara ska ha varat i några minuter – kom uppgifter om att både Centerpartiet och Liberalerna inte kommer rösta på den rödgröna övergångsbudgeten.

M+KD-budget kan gå igenom

Inget av partierna har ändrat uppfattning än så länge och både Centerpartiet och Liberalerna meddelade att de kommer att rösta på sina egna budgetar och sedan lägga ner sina röster i slutvoteringen.

Det innebär att Moderaternas och Kristdemokraternas budget förmodligen kommer gå igenom – som det ser ut nu – med stöd av SD, i onsdagens omröstning.

På måndagen ska även Stefan Löfven träffa talmannen Andreas Norlén och berätta hur sonderingen gått.

Liberalernas partiledare Jan Björklund skrev på på måndagsförmiddagen på Twitter att partiet inte bestämt sig ännu för hur de kommer rösta om Stefan Löfven i en statsministeromröstning.

klar

Artikellänk är kopierad

Annica Ögren
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro