ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Beskedet: Lag mot terrorsamröre kan vara på plats i höst

David Peterson · 28 Feb 2019
Uppdaterad 28 Feb 2019

Foto: TT


Regeringen vill göra det straffbart att delta i eller att ha samröre med terrororganisationer. Lagen kan börja gälla redan i höst och i dag tas beslut om att skicka förslaget till lagrådet, rapporterar SR Ekot.

klar

Artikellänk är kopierad

Lagarna som gäller i dag gör det straffbart att resa, utbilda, offentligt uppmana och rekrytera för terroristbrott. Men den nya lagen skulle innebära att det också blir straffbart att delta i terrororganisation eller på annat sätt ha samröre med dem.

– Min bedömning är att med den här utvidgningen av det kriminaliserade området så kommer vi att kunna åtala och döma betydligt många fler i den här kretsen än man tidigare kunnat göra, säger justitieminister Morgan Johansson (S) till Ekot.

Enligt Johansson handlar det bland annat om att kriminalisera olika sätt att främja eller understödja terrororganisationer, exempelvis kan det vara genom att rekrytera nya medlemmar, försöka få in pengar, ordna möteslokaler och transporter.

Fängelse i sex år

Brottet föreslås kunna ge upp till sex års fängelse.

–Om du exempelvis engagerat dig i IS eller al-Qaida så är det grovt brott, och då kommer vi kunna gå upp till sex års fängelse. Preliminärt har vi satt de straffskalorna, sedan gör vi en totalöversyn av alla straffskalor gällande terroristbrott och det kommer i mars, så då kan det bli tal om ytterligare skärpningar, men det är så långt vi sagt i den här delen, säger Morgan Johansson.

Statsminister Stefan Löfven (S) har tidigare sagt att de personer som anslutit sig till terrorgruppen IS innan lagändringen inte kan omfattas av den.

klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro