ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Beskedet: Nu häver flera kommuner det totala eldningsförbudet

Gustaf Larsson · 30 Jul 2018
Uppdaterad 30 Jul 2018
Nu väljer flera kommuner att häva totalförbudet.

Nu väljer flera kommuner att häva totalförbudet. Foto: IBL


Efter helgens regnskurar väljer nu flera kommuner att häva det tidigare totala eldningsförbudet. Men trots att man på vissa håll får grilla på sin tomt manar MSB alltjämt till försiktighet. "Brandriskprognosen skiljer sig stort över landet", säger Britta Ramberg.

klar

Artikellänk är kopierad

Det var under måndagen som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) drog tillbaka sin uppmaning om totalt eldningsförbud. Enligt den tidigare bedömningen skulle uppmaningen gälla fram till den 1 augusti, skriver TT.

De platser där totalförbudet nu är hävt är Kalmar, Stockholm, Sörmland, Västmanland, Uppsala och Örebro. Där är det återigen tillåtet att grilla på sin egen tomt – om det sker på ett säkert sätt.

På de berörda platserna är det dock ännu inte tillåtet att grilla på offentliga platser eller iordningställda grillplatser.

MSB: Viktigt att ta till sig lokal information

Totalförbudet gäller alltjämt på andra platser runt om i Sverige. Bland annat Blekinge, Dalarna, Jämtland, Gotland, Gävleborg och Halland, där man inte får grilla i någon form, rapporterar SVT Nyheter.

”Brandriskprognosen skiljer sig stort över landet och gemene man måste även fortsättningsvis iaktta stor försiktighet. Det är viktigt att allmänheten tar del av den senaste lokala och regionala informationen via kommunens eller länsstyrelsens websida”, säger Britta Ramberg, operativ chef på MSB, i ett pressmeddelande.

Bränder under kontroll

Helgens nederbörd var efterlängtad från flera håll. Inte minst vid de brandhärjade områdena som underlättade släckningsarbetet. Johan Szymanski, räddningsledare för branden i Trängslet, kunde under söndagen meddela att de nu har gått in i en eftersläckningsfas.

– Det inriktningsbeslut vi tagit nu, utöver att hålla begränsningslinjerna, är att påbörja eftersläckningen. Det innebär också att det VMA som tidigare skickats ut upphör att gälla, sa han under en pressträff på söndagen.

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Larsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro