ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Beskedet: Partiet kräver Sydafrikas presidents avgång

Linus Lindgren · 13 Feb 2018
Uppdaterad 13 Feb 2018
Jacob Zuma har varit president i Sydafrika i två omgångar.

Jacob Zuma har varit president i Sydafrika i två omgångar. Foto: IBL


Jacob Zuma har varit Sydafrikas president sedan 2009. Nu har hans tidigare parti kärvt hans avgång.

klar

Artikellänk är kopierad

Representater för partiet ANC har nu krävt Sydafrikas president, Jacob Zumas, avgång. I ett samtal har ANC och Zuma kommit överens om att presidenten ska avgå inom tre till sex månader.

– När vi återkallar vår kandidat (Zuma) förväntar vi oss att han gör vad vi förväntas oss av honom. Men jag vet inte vad som kommer att hända. Låt oss lämna det till honom, säger ANC:s generalsekreterare, Elias Sekgobelo Magashule, rapporterar SVT.

Jacob Zuma har i två perioder varit president i Sydafrika. Han har i många år varit ledare för ANC, partiet som Nelson Mandela tog makten med. Jacob Zuma satt också fängslad tillsammans med Nelson Mandela under 60-talet. Nu verkar det som att Zuma kan avsättas från posten som president för en andra gång.

Zuma kan dock välja att trotsa beslutet. Han riskerar då av en misstroendeomröstning i parlamentet och en riksrättsprocess.

Jacob Zuma har under många år varit en kontroversiell figur inom sydafrikansk politik. Mellan 1999 och 2005 var han president över Sydafrika. 2005 framkom anklagelser om korruption och Zuma tvinades avgå. Året efter anklagades Zuma för våldtäkt, anklagelser han blev friad från. Inför valet 2009 framkom bevis om att korruptionsskandalen 2005 var politiskt motiverad. Två veckor senare vinner han valet och blir för andra gången president över Sydafrika. Detta rapporterar BBC.

På senare tid har kontroverserna fortsatt, enligt BBC. 2016 framkom det att han hade spenderat 23 miljoner amerikanska dollar på att renovera sitt hem. Under 2017 har anklagelserna om korruption fortsatt och i slutet av 2016 avsattes Zuma som ledare för ANC.

klar

Artikellänk är kopierad

Linus Lindgren
Linus Lindgren
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro