ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Beskedet: Sjöstedt släpper inte fram Löfven i nuläget

Linnea Bergman · 14 Jan 2019
Uppdaterad 14 Jan 2019
Jonas Sjöstedt (V).

Jonas Sjöstedt (V). Foto: Foto: TT.


Vänsterpartiet kommer inte att släppa igenom Stefan Löfven som situationen ser ut i nuläget, meddelade Jonas Sjöstedt på måndagen under en presskonferens.

klar

Artikellänk är kopierad

Vänsterpartiet kommer att rösta ”rött” till Stefan Löfven som statsminister om inget förändras, sa V-ledaren på måndagen.

– Så som situationen är nu, när det gäller att försöka trycka ut oss från normalt politiskt inflytande, så är vi inte där. Vi söker därför vägar framåt. Vi kommer använda de kommande dagarna för att hitta lösningar, vilket jag är övertygad om att Löfven också vill ha.

Jonas Sjöstedt uttryckte besvikelse över den överenskommelse i 73 punkter som gjorts mellan S, MP, L och C, där det står i dokumentet att det innebär att Vänsterpartiet inte får inflytande över den politiska inriktningen i landet.

– Det är för oss helt oacceptabelt, sa Sjöstedt.

LÄS MER
Lista: De kan bli ministrar i en S-MP-regering

”Den är inom räckhåll, men vi är inte där”

Vänsterpartiet öppnade dock upp för vidare samtal med Stefan Löfven under de kommande dagarna.

– Vi vill se en regering utan borgerliga partier med Stefan Löfven som statsminister. Den är inom räckhåll, men vi är inte där.

Efter att både Centerpartiet och Liberalerna i helgen meddelade att de tänker släppa fram en S-MP-regering har Vänsterpartiet varit det parti som skulle kunna stoppa den regeringslösningen.

På söndagskvällen satt partiledaren Jonas Sjöstedt och övriga partistyrelsen i ett flera timmar långt telefonmöte innan de tog ett beslut om hur partiet ska agera i regeringsfrågan, enligt uppgift till Aftonbladet.

Vill tona ner att V ska lämnas utan inflytande

Under helgen har splittringen varit stor inom Vänsterpartiet kring hur partiet ska förhålla sig till regeringslösningen.

Bland annat har en namninsamling gjorts av personer inom partiet som vill rösta bort Stefan Löfven.

Bilden av att Vänsterpartiet ska ställas helt utan inflytande försökte Stefan Löfven (S) tona ner under måndagen. Löfven betonade även att han inte vill likställa Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna.

– I frågor som inte täcks av budgeten eller den politiska överenskommelsen och där S och V har gemensamma uppfattningar kan vi också samarbeta framöver, sa Stefan Löfven.

Liberalernas partiledare Jan Björklund sa under måndagen att det inte är aktuellt att stryka den meningen i överenskommelsen som handlar om Vänsterpartiets inflytande.

– Överenskommelsen ligger fast.

Det räcker med att Vänsterpartiet röstar gult, och alltså lägger ner sina röster, i en eventuell statsministeromröstning om Stefan Löfven senare i veckan för en S-MP-regering ska kunna tillträda.

Talmannen Andreas Norlén lägger fram den tredje statsministerkandidaten i eftermiddag.
Talmannen Andreas Norlén lägger fram den tredje statsministerkandidaten i eftermiddag.
pil
Fakta: Det händer nu

Måndag 14 januari: 

15.00 Talmannen Andreas Norlén håller presskonferens om vem som blir hans nästa statsministerkandidat.

16.00 Talmannen lägger fram kandidaten för riksdagen.

Onsdag 16 januari:

Den tredje statsministeromröstningen är planerad att hållas.

Onsdag 23 januari:

En eventuell fjärde statsministeromröstning hålls.

Söndag 7 april:

Ett eventuellt extraval hålls.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Bergman
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro