ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Beslagtagen nätalkohol fyller tullens lager

Stockholm TT · 24 Maj 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

På sina hemsidor försäkrar näthandelsföretagen att det är fullt lagligt för privatpersoner att via nätet importera öl, vin och sprit och få varorna hemkörda. Men tullen och åklagarna har en annan uppfattning. Bland annat till följd av direktiv från regeringen har tullen flyttat fram positionerna och tar allt fler försändelser i beslag.

Det största hittills gjordes nyligen i Jönköping. Då togs 144 lastpallar med sammanlagt omkring 50 000 liter alkohol. Förutom lagringsproblem har det gett mycket jobb för rättsväsendet. Blir av med allt Mängder av beställare har överklagat beslagen och försökt få loss sina varor, men hittills utan framgång. Ett 30-tal fall behandlades i Jönköpings tingsrätt på torsdagen, men beslutet blev att beslagen ska bestå. -Nya överklaganden fortsätter att strömma in, säger chefsåklagare Jan Axelsson till TT. Utöver jättebeslaget i Jönköping har det varit flera rätt stora beslag runt om i landet de senaste månaderna. Tony Magnusson på Tullverket tror att en hyggligt stor andel av den totala mängden försändelser numera upptäcks och stoppas av tullen. Därför hoppas han att intresset för spritköp på nätet ska minska. -I några fall har folk blivit av med både den ursprungliga sändningen och ersättningsleveransen, berättar han. Hos HD Men trots tullens tuffa linje är ändå rättsläget oklart. Ett vägledande fall med vin som köpts på nätet ligger för avgörande hos Högsta domstolen, som i sin tur vill ha ett utlåtande från EU innan domen faller. Därför får den beslagtagna alkoholen inte förstöras. Får beställarna rätt kan de också få tillbaka sina varor och troligen även skadestånd.

Men om utslaget i stället blir att internetköpen är olagliga, förbereder åklagarmyndigheterna en samordning för att snabbt kunna slå till med åtal mot både näthandelsföretagen och deras kunder.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro