ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Beslut i dag: Kontrollanterna förlorar jobben i tunnelbanan

Anders Molin · 27 Mar 2012
Uppdaterad 27 Mar 2012
Moderata trafiklandstingsrådet Christer G Wennerholm.

Moderata trafiklandstingsrådet Christer G Wennerholm. Foto: Klara Leo


I dag avgörs ödet för Securitas biljettkontrollanter.

klar

Artikellänk är kopierad

I fjol avslöjade Securitas anställda att de uppmanades att fuska i rapporteringen. Nu har Securitas avtal sagts upp och i dag tas beslutet som gör att de anställda förlorar jobben.

    SL vill ändra på reglerna för upphandlingen så att den nya entreprenören slipper ta över personalen från Securitas. Trots kontrollanternas demonstration utanför landstingshuset och kritik från oppositionen tänker den borgerliga majoriteten i dag klubba förslaget. 

Moderata trafiklandstingsrådet Christer G Wennerholm hävdar att Securitas bär det fulla ansvaret för kontrollanternas anställning, trots att det i tidigare upphandlingar varit kutym med så kallad verksamhets-övergång.

– Vi gör ingen ändring, vd tillämpar de två metoder som finns. Och i och med att personalen här har anställningstrygghet på Securitas så blir det ingen automatisk övergång.

Men de har ju blivit varslade?

– De har blivit erbjudna jobb, och facket säger då att de inte ska ta de jobben. Men det får facket stå för. 

Kaj Eriksson, biljettkontrollant och Sekos klubbordförande, tillbakavisar Wennerholms påstående.

– Ingen har uppmanats till någonting. Vi har sagt att det är upp till var och en att själv ta det beslutet.

Securitas erbjudande bestod först i att biljettkontrollanterna skulle bli parkeringsvakter och sedan flygplansvakter på Arlanda. Båda alternativen innebar lägre lön, förlorade semesterdagar och kortad uppsägningstid.  

– Att säga att vi har anställningstrygghet är en sanning med modifikation. Securitas har kommit med två skiterbjudanden som ingen vill ha och försatt vår anställningstrygghet, säger Kaj Eriksson.

Efter Metros artikel i förra veckan strömmade stödet in till biljettkontrollanterna. 

– De håller på att tappa hela gruppen kollektivtrafik-anställda. Alla går omkring och tänker: i dag är det biljettkontrollen, men vilka blir nästa grupp som blir av med jobbet vid en upphandling?

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Molin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro