ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Beslut om förlängda gränskontroller: "Finns ett fortsatt hot mot Sverige"

Valerie Kaspersen · 9 Maj 2019
Uppdaterad 9 Maj 2019
De första gränskontrollerna infördes hösten 2015.

De första gränskontrollerna infördes hösten 2015. Foto: TT/ Johan Nilsson


Under torsdagen fattar regeringen beslut om att förlänga de inre gränskontrollerna. Detta på grund av ett fortsatt hot mot Sverige.

klar

Artikellänk är kopierad

De första gränskontrollerna infördes 2015 och nu vill regeringen att de inre gränskontrollerna ska förlängas med ytterligare sex månader, rapporterar SVT. Beslutet kommer att tas under dagens regeringssammanträde.

Fortsatt hot

Enligt inrikesminister Mikael Damberg (S) finns det ett fortsatt hot mot landet och han menar också att kontrollen av EU:s yttre gränser inte fungerar som den ska.

– Det är färre asylsökanden i dag men det finns ett fortsatt hot mot Sverige, inte minst nu när IS kalifat har fallit, säger Mikael Damberg till SVT.

Fyller andra funktioner

Men det finns även andra skäl att behålla gränskontrollerna.

– Jag menar ju att den inre gränskontrollen som vi har nu också har ett brottsbekämpande inslag, vi får möjlighet att bekämpa de internationella stöldligorna som polisen menar ligger bakom en stor andel av villainbrotten och stölder av båtmotorer, säger Mikael Damberg till TT.

klar

Artikellänk är kopierad

Valerie Kaspersen
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro