ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Beslut om rökförbud utomhus skjuts fram

Filip Joelsson · 17 Jun 2018
Uppdaterad 17 Jun 2018
Beslut om rökförbud på bland annat perronger skjuts framåt efter invändningar från EU.

Beslut om rökförbud på bland annat perronger skjuts framåt efter invändningar från EU. Foto: TT


Beslut om regeringens förslag att förbjuda rökning på bland annat uteserveringar och perronger skjuts upp efter invändningar från EU-kommissionen.

klar

Artikellänk är kopierad

I januari presenterade regeringen ett förslag om att förbjuda rökning på en rad platser utomhus, så som uteserveringar, busshållsplatser, perronger och lekplatser.

Regeringen hade hoppats på att ett beslut skulle kunna tas i riksdagen under våren, och att den nya lagen skulle träda i kraft från och med den 1 januari 2019. Men invändningar från EU-kommissionen sätter nu tillfälligt stopp för planerna.

– Det känns ju jättejättetråkigt, verkligen. Vi och våra medarbetare har ju jobbat stenhårt för att få fram de här förslagen, och få en bred förankring för dem, så det är klart att det är väldigt olyckligt, säger Agneta Karlsson, statssekreterare på Socialdepartementet till Sveriges Radio.

EU-kommissionens invändningar handlar inte om rökförbudet i sig, utan om andra, äldre paragrafer i tobakslagen som bland annat handlar om smaker på snus, vilka sätter käppar i hjulet för den nya lagen.

– Vi blev väldigt överraskade, och våra tjänstemän har också haft flera diskussioner med kommissionen för att ändå se om det gick att lösa i alla fall, men det har det inte gjort dessvärre, säger Agneta Karlsson till Sveriges Radio.

Som en följd av EU-kommisionens invändningar har nu riksdagen beslutat att vänta med rösta om förslaget till efter valet i höst.

Det är ännu oklart när den nya lagen eventuellt kan träda i kraft.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Joelsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro