ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Beslut: 9000 ensamkommande får möjlighet att stanna i Sverige

Filip Joelsson · 7 Jun 2018
Uppdaterad 7 Jun 2018
Ensamkommande flyktingar anländer vid Hyllie station i Malmö i november 2015. Den nya lagen gör de möjligt för den som inte fått beviljat uppehållstillstånd att söka på nytt, förutsatt att de studerar.

Ensamkommande flyktingar anländer vid Hyllie station i Malmö i november 2015. Den nya lagen gör de möjligt för den som inte fått beviljat uppehållstillstånd att söka på nytt, förutsatt att de studerar. Foto: TT/IBL


Riksdagen röstade i dag igenom regeringens förslag om att erbjuda 9000 ensamkommande unga en ny möjlighet att få stanna i Sverige.

klar

Artikellänk är kopierad

Förslaget som röstades igenom i riksdagen handlar i korthet om att minderåriga ensamkommande som anlänt före den 24 november 2015, och som fått eller skulle få ett beslut om utvisning, ska kunna beviljas nytt uppehållstillstånd för att de ska kunna färdigställa studier på gymnasial nivå.

Under torsdagen röstades lagförslaget från regeringen igenom i riksdagen. 166 ledamöter röstade för, och 133 emot.

Lagförlaget har debatterats flitigt under våren, och den sittande regeringen hade inte kunnat få igenom förslaget på egen hand. Först när Centerpartiet i slutet av april meddelade att de ställer sig bakom förslaget öppnades dörrarna för att den nya lagen skulle kunna bli verklighet.

– De medmänskliga konsekvenserna av att stoppa förslaget är alldeles för stora, sa Annie Lööf i samband med beskedet i april, skriver Dagens Nyheter.

Övriga allianspartier och SD har varit starkt emot det nya förslaget, och argumenten har bland annat handlat om att förslaget skickar fel signaler om svensk migrationspolitik.

Lagförslaget har också mött kritik från Migrationsverket och lagrådet.

”Lagrådet anser att gränsen här har nåtts för vad som är acceptabelt i fråga om hur lagstiftning kan utformas”, skrev Lagrådet i ett uttalande i mars.

Den nya lagen träder i kraft den 1 juli i år, och den som vill ansöka om nytt uppehållstillstånd på grund av studier måste göra det senast den 1 september.

Enligt regeringen bedöms kostnaden för den nya lagen landa på uppemot 2,9 miljarder kronor under de kommande tre åren. Samtidigt är förhoppningen att den ensamkommande som fullföljt sina studier ska kunna få ett permanent uppehållstillstånd efter studietiden, genom att etablera sig på arbetsmarknaden.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Joelsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro