ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Beslutet om myggen som förstör byns sommar

Elinor Karlin · 13 Apr 2019
Uppdaterad 13 Apr 2019

12 miljoner kronor till myggbekämpning – men fortfarande är det tre områden längs de vackra älvstränderna som får avslag på den biologiska myggbekämpningen. Nu är de boende mycket oroliga för hur deras sommar ska bli.

klar

Artikellänk är kopierad

För fem år sedan bestämde sig Ulrica Johansson och hennes sambo för att flytta till Hyttön. De ville komma närmare djur och natur – men de kom mycket närmare än vad de hade hoppats. Somrarna söder om Spjutholmen, i området vid nedre Dalälven, är outhärdliga på grund av översvämningsmyggorna som plågar allt levande i området.

– Hyttön är paradiset på jorden utom när myggorna kommer. Vi har pratat om att skaffa sådana dräkter som biodlare har för att kunna vara ute. När vi är ute med hundarna och promenerar i 25 graders värme så har vi långbyxor, fleecetröja, vantar och mössa. Man är illamående när man kommer hem.

Alternativa metoder undersökes

I vårbudgeten som presenterades i början av veckan reserverades 12 miljoner kronor för myggbekämpning i området och i torsdags fattade regeringen ett viktigt beslut inför årets insats. Nu är det bara Naturvårdsverket som ska säga ja, sedan är det fritt fram att börja sprida det biologiska medlet Vectobac över nedre Dalälven med hjälp av helikopter. Men precis som tidigare år så är det tre områden som får avslag på ansökan om biologisk bekämpning. Det är länsstyrelsen i Gävleborg som motsätter sig projektet med hänsyn till känsliga och hotade djurarter och Naturvårdsverket har gått på deras linje i en hemställan till regeringen.

– Vi går på försiktighetsprincipen. Det kan vara så att det här medlet inte enbart är den enda vägen för alla generationer framåt. Vi menar att vi behöver fortsätta undersöka alternativa metoder, säger EvaLinda Sederholm, enhetschef Naturhänsynsenheten på Naturvårdsverket.

De alternativa metoderna går i nuläget ut på att slåttra ängar och placera ut kor för bete, en metod som bland annat kritiseras hårt av forskaren Jan Lundström som arbetar med myggbekämpningen i området. Han menar att områdena som slåttras inte är tillräckligt stora för att göra skillnad. Inte heller Ulrica Johansson märker av något resultat.

– De har gjort det i flera år och vi har inte märkt något alls. De har gjort det här till ett försöksområde på bekostnad av oss människor. Vi har önskat att de ska välja ett annat område att prova på, det måste finnas ett annat område!

Hundens ben svarta av mygg

Oron inför sommaren börjar att gro redan nu. Förra säsongens väder var exceptionellt på flera sätt. Den inleddes med de största översvämningarna på 20 år efter en ovanligt snörik vinter. Det resulterade i enorma mängder myggor på Hyttön.

– En av hundarna var hård i magen en dag, och det tog lite lång tid för den att få ut allt. Samtidigt blev min drevers vita ben helt svarta av mygg. Jag fick sådan panik att jag tog tag och drog bajskorven ut ur hunden. När vi var inne så satte jag mig bara och grät, säger Ulrica Johansson.

En av hennes grannar, Håkan Bergström, flyttade också hit för fem år sedan. Nu har han och sambon valt att köpa en tomt på Gotland för att ha möjlighet att fly undan de värsta sommarmånaderna.

– Vi har ju djur, de kan vi inte lämna. I värsta fall får vi dela upp oss, jag och sambon, så en får åka till Gotland och andas ut. Den andra får stanna hemma med djuren.

Men på Naturvårdsverket har man inga planer på att lyfta tillåta bekämpning i området.

– Det är viktigt att poängtera att vi har förståelse för hur drabbad man blir i området och att det ligger i vårt uppdrag är att verka för den biologiska mångfalden, säger EvaLinda Sederholm.

klar

Artikellänk är kopierad

Elinor Karlin
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro