ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Beslutet: Spårväg byggs i Söderort

Erik Paulsson Rönnbäck · 17 Okt 2012
Uppdaterad 16 Okt 2012
– Det är synd och skam att de inte byggt tidigare, i stället för att satsa på  överklassbanan på Djurgården, säger David Johansson i Flemingsberg.  

– Det är synd och skam att de inte byggt tidigare, i stället för att satsa på  överklassbanan på Djurgården, säger David Johansson i Flemingsberg.   Foto: ISABEL SVENSSON


Stockholm bygger Spårväg syd, trots att tjänstemännen dömer ut projektet. Samtidigt lovar Huddinge 11 300 nya bostäder längs banan.

klar

Artikellänk är kopierad

Efter flera års diskussioner ger politikerna i Stockholms läns landsting grönt ljus till Spårväg syd, som ska knyta ihop Stockholms södra förorter. Den borgerliga majoriteten går därmed emot tjänstemännen som i en förstudie dragit slutsatsen att en spårförbindelse på sträckan inte är samhällsekonomiskt motiverad.

– Vi ser det här som en viktig framtidsinvestering för den södra länshalvan och för möjligheterna att skapa tvärförbindelser mellan tunnelbanegrenar och pendeltågslinjer, säger trafiklandstingsrådet Christer G Wennerholm (M).

Den planerade spårvägen byggs i två etapper, den första mellan Flemingsberg, Kungens kurva och Skärholmen. Fram till att tågen fungerar kan sträckan komma att trafikeras av särskilda snabbussar. En utredning ska se över den frågan, enligt trafiknämndens beslut.

– En förhoppning är att den första etappen ska kunna vara färdig någon gång kring 2020. Det är ett arbetsdatum, men det beror på hur lång tid processerna med detaljplaner och liknande tar, säger Christer G Wennerholm.

Ett tungt vägande skäl till att politikerna väljer att fortsätta med projektet är Huddinge kommuns löften om 11 300 nya bostäder och 12 850 arbetsplatser fram till 2030 om spårförbindelsen blir verklighet. Det ökar avsevärt möjligheterna att få statlig medfinansiering för utbyggnaden.

För Daniel Dronjak (M), ordförande för kommunstyrelsen i Huddinge, var beskedet efterlängtat.

– Det är en viktig signal som skapar arbetsplatser och bostäder längs sträckan, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Erik Paulsson Rönnbäck
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro