ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

hela denna artikel är en annons

Besök din läkare och få diagnos – direkt i mobilen

Metro · 22 Feb 2017
Uppdaterad 6 Mar 2017
Läkaren Johan Flodin på KRY träffar inte sina patienter fysiskt, utan genomför undersökningar via videolänk. – Jag upplever det som väldigt naturligt och personligt, säger han.

Läkaren Johan Flodin på KRY träffar inte sina patienter fysiskt, utan genomför undersökningar via videolänk. – Jag upplever det som väldigt naturligt och personligt, säger han. Foto: Felicia Yllenius


Är du trött på långa väntetider på vårdcentralen? Eller på att bli slussad i vad som känns som en evighet för att få träffa rätt läkare? KRY har lösningen. Nu kan du få diagnos, remiss och recept genom videosamtal med läkare – direkt i mobilen.

klar

Artikellänk är kopierad

Revolutionerande är ett ibland överanvänt ord. Men i det här fallet är det svårt att låta bli. KRY är plattformen som ger dig som patient möjligheten att slippa långa väntetider hos läkaren och i stället få hjälp med dina besvär hemifrån, på kafferasten eller i farten – direkt i mobilen, datorn eller surfplattan via videosamtal.

– Den stora fördelen är att du kommer i kontakt med en läkare snabbt. Vår genomsnittliga väntetid på en drop-in-tid är mindre än 15 minuter, vilket gör att du inte behöver lägga en halv dag på ett läkarbesök. Sedan är det en stor fördel om du bor långt från en vårdcentral eller kanske har besvär att ta dig från hemmet av andra anledningar, säger Johan Flodin, medicinskt ansvarig läkare på KRY.

Läkarbesöket sker genom videosamtal

Men hur fungerar det då? Den korta versionen är att du laddar ner appen, väljer om du vill ha drop-in eller en bokad tid och svarar på några frågor kring dina symtom. Läkarbesöket sker genom videosamtal och blir ett väldigt bra möte mellan läkare och patient, menar Johan Flodin.

– Jag funderade mycket på hur det skulle kännas att träffa patienten genom videosamtal. Men jag upplever det som väldigt naturligt och personligt. Det blir ett bra samtal där jag kan titta på patientens åkomma om den är synlig och guida hen till viss självundersökning. Och upptäcker jag att det är något som behöver fysisk tillsyn kan jag utfärda en remiss eller hjälpa personen med var den kan vända sig för vidare hjälp.

Hjälper tusentals patienter

Många kanske tycker att det känns lite märkligt att göra ett läkarbesök via mobiltelefonen. Johan Flodin var själv skeptisk till idén att hjälpa patienter via videosamtal.

– Det är lätt att tro att det här inte funkar, att det inte är riktig vård, men så är inte fallet. Vi följer precis samma medicinska riktlinjer och rekommendationer som fysiska mottagningar. Jag skulle snarare säga att vi är extra noggranna och eftertänksamma med våra diagnoser eftersom vi inte har möjligheten att göra fysiska undersökningar, säger han.

Vad vill du säga till de som ändå är skeptiska?

– Jag förstår dem, för jag har själv varit det. Men vi ser att det funkar. Vi hjälper tusentals patienter varje vecka och vår data visar ett gott resultat. Jag tycker att alla ska ge det en chans. Vi är fullt medvetna om att vi inte kan hjälpa alla med allt, men vi kan hjälpa de allra flesta med väldigt mycket.

pil
Så fungerar KRY:

• Ladda ner appen i App Store eller Google Play.

• Logga in med mobilt BankID och beskriv dina symtom och eventuella frågor.

• Välj om du vill ha en drop-in-tid så snart som möjligt eller boka in en tid som passar dig. Du kan antingen boka tid för dig själv eller ditt barn.

• När det är din tur ringer en läkare upp dig direkt i KRY-appen och konsulterar dig genom ett videosamtal. Du behöver inte vänta kvar i appen utan får en notis när det är dags att vara redo.

• Under samtalet bedömer din läkare om du behöver recept på läkemedel eller remiss till vidare vård. Det får du sedan direkt efter mötet – precis som vid ett vanligt läkarbesök.

Kostnad: Ett läkarbesök med KRY kostar 250 kronor för vuxna. För barn och unga under 20 år är det kostnadsfritt. Frikort gäller.

Öppettider: KRY har öppet måndag-fredag klockan 07.00-00.00 och lördag-söndag klockan 08.00-22.00.

HÄR kan du läsa mer om KRY och boka ett läkarbesök

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro