ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Besökare på Pornhub och Youporn kan ha drabbats av virus

Tomas Lundin · 1 Okt 2015
Uppdaterad 1 Okt 2015
Attacken har fått namnet ”coockiecheck” efter den här kodsträngen. 

Attacken har fått namnet ”coockiecheck” efter den här kodsträngen.  Foto: All Over Press/Montage


Några av världens största sajter räknat i besökare, Pornhub och Youporn, har under den senaste tiden drabbats av en attack som kan betyda katastrof för oskyddade porrsurfare. Om man är sårbar räcker det med att besöka sidan”, säger it-säkerhetsexperten Jakob Schlyter.

klar

Artikellänk är kopierad

Virusföretaget Malwarebytes beskriver en så kallad malvertising-kampanj som riktats mot porrsajterna som tillsammans har över 800 miljoner besök i månaden. Det handlar om att skadlig kod göms i annonser som visas på sidan. 

– De stora annonsnätverken har ofta kontroll, men jag kan tänka mig att de som inte är så stora är de som jobbar på de här sajterna. Då är det lätt att köpa annonsutrymme och trycka ut skadlig kod, säger Jakob Schlyter, expert på it-säkerhetsföretaget Kirei till Metro.

Den som drabbas kan till exempel få ”ransomware”, att datorn låser sig innan du betalar en viss summa. I vissa fall behöver du inte ens klicka på den skadliga annonsen.► LÄS MER: ”Sjukt att belöna reklam för porr”

– Om man är sårbar räcker det med att besöka sidan, men det är som vanligt att man ska ha uppdaterad webbläsare och uppdaterade insticksprogram. Har man en modern dator är det inte ett problem, säger Jakob Schlyter. 

Den som porrsurfar på jobbet är också extra utsatt. När datorer ingår i stora nätverk dröjer ofta uppdateringar av programvara och operativsystem eftersom it-personalen vill vara säkra på att uppdateringen fungerar. 

Sajternas ägare Mindgeek bekräftar att attacken kommit från en tredjepartsannonsör och säger att man nu vidtagit åtgärder för att skadlig kod inte ska leta sig in. Enligt Malwarebytes är attacken densamma som någon vecka tidigare drabbade porrsajten Xhamster, även den på topp-hundra-listan över världens största sajter.► LÄS MER: SVT skickade porr till barn via sms

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro