ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Beställ vin direkt till dörren – i dag säger politikerna ja

Peter Löwendahl · 10 Okt 2012
Uppdaterad 10 Okt 2012
Är det bra att Systembolaget får testa här i Göteborg? Josefin Sparrhed, 23, sångerska, Majorna, med Giuseppe Martire, 27, dataingenjör, Majorna: – Ja, för mig är det bra, till exempel om man ska handla mycket. Fast det är inte så bra för folk som har lite problem med alkoholen. Det blir lite  för lättillgängligt, säger Josefin Sparrhed.

Är det bra att Systembolaget får testa här i Göteborg? Josefin Sparrhed, 23, sångerska, Majorna, med Giuseppe Martire, 27, dataingenjör, Majorna: – Ja, för mig är det bra, till exempel om man ska handla mycket. Fast det är inte så bra för folk som har lite problem med alkoholen. Det blir lite  för lättillgängligt, säger Josefin Sparrhed. Foto: Christina Blom


Öl, vin och sprit från Systembolaget direkt hem till din dörr. Det blir verklighet i Göteborg. I dag tar kommunstyrelsen det historiska beslutet när de säger ja till bolagets fråga om att testa verksamheten här.

klar

Artikellänk är kopierad

Göteborgs kommunstyrelse kommer i dag att säga ja till Systembolagets fråga om att testa hemleveranser i Göteborg, erfar Metro. Någon gång under senvintern eller början av våren 2013 kommer du att kunna beställa hem ditt favoritvin. Om du bor på rätt ställe i stan, alltså.

– Det är inte hela Göteborgs stad och det är inte hela Mölndals kommun, utan den del av respektive kommun som har Göteborg, Askim och Mölndal som postort, säger Lennart Agén, presschef Systembolaget.

Försöken kommer att pågå till september 2014. Då kommer de att avslutas och utvärderas innan det eventuellt blir en del av Systembolagets ordinarie service. Bakom försöket ligger enligt Lennart Agén en förändring i hur kunderna shoppar.

– Ibland är man kund på nätet, ibland är man kund i butik. Vi vill kunna möta de kunders önskemål som är intresserade av den här tjänsten, säger han. 

En nyckel för att hemleveranser kan testas på försök i Göteborg är att Socialdemokraterna har sagt ja. De gör det trots en viss oro för att en ökad tillgänglighet också ska innebära ökade alkoholrelaterade problem.

– Men vad vi kan förstå så är detta ett försök som är väldigt kontrollerat, det kommer inte att öka tillgängligheten. Så vi kommer inte att ställa oss som ett hinder för att pröva detta, säger Dario Espiga (S), kommunalråd. 

Tillsammans med Moderaterna och Folkpartiet bildas den majoritet som kommer att rösta igenom förslaget. Jonas Ransgård (M), kommunalråd, ser det som en självklar marknadsanpassning.

– Hemleverans är möjlig att få i dag av utländska leverantörer, då tror vi att Systembolagets ställning och legitimitet undergrävs om man har sämre service, säger han. 

Vänsterpartiets Mats Pilhem, kommunalråd, hade hellre sett ett nej.

– Systembolaget ska tillhandahålla öl, vin och sprit till dem som vill ha det, men att gå så långt som att leverera det vid dörren ser vi inte meningen med, säger han. 

klar

Artikellänk är kopierad

Peter Löwendahl
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro