ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Beställde 1 400 mobiler genom id-kapning – äldre i hela landet drabbade

Annica Ögren · 19 Mar 2019
Uppdaterad 19 Mar 2019
Bedragarna har framförallt riktat in sig på äldre människor och utnyttjas deras identitetsuppgifter.

Bedragarna har framförallt riktat in sig på äldre människor och utnyttjas deras identitetsuppgifter. Foto: Anna Tärnhuvud/Aftonbladet/TT


På bara en månad har polisen upptäckt 1 400 fall av bedrägerier riktade mot äldre personer runt om i hela landet. "De fick fakturor på att betala för mobiltelefoner som de hade inte hade beställt", säger Lotta Mauritzson, på polisen.

klar

Artikellänk är kopierad

1 400 mobiltelefoner beställdes genom id-kapningar och fakturan skickades till äldre personer runt om i landet. Det skriver polisens Nationella bedrägericenter, NBC, i en ny rapport som Metro tagit del av.

Efter upptäckten inledde polisen ett intensivt arbete tillsammans med inblandade aktörer och polisregioner för att få stopp på id-kaparna.

– Bedrägerierna uppstod mellan december och januari, då inkom det flest anmälningar från personer som hade upptäckt att de fick fakturor på att betala för mobiltelefoner som de inte hade beställt, säger Lotta Mauritzson, samordnare på NBC.

Målsägare i hela landet

Bedragarna har framförallt riktat in sig på äldre människor och utnyttjat deras identitetsuppgifter. Då många äldre personer inte har digital brevlåda, kan en kreditupplysning på en persons identitet ta flera dagar med traditionell postgång innan informationen når personen i fråga.

– Anmälningar har inkommit från i stort sett nästan varje region i landet, det finns målsägare nästan överallt. Vi ser att man använt sig av ett stort antal målvakter för att sprida ut beställningarna och använt sig av flera personer för att hämta ut beställningarna, säger Lotta Mauritzson.

Använts sig av stort målvaktsnätverk

Det hela ska enligt polisen ha gått till på så sätt att bedragarna använt de äldre personernas identitet och bostadsadress, och lagt till egen mejladress och eget telefonnummer i beställningarna.

Leveransen av mobiltelefonerna har sedan aviserats via en mobilapp för paketleveranser där ett fåtal personer stått för mottagandet.

De ska sedan ha spridit paketavierna vidare till ett stort målvaktsnätverk och ingen ytterligare identifiering krävdes vid uthämtning.

Polisen lyckades stoppa en del av de 1 400 mobilerna som beställts under falsk identitet, innan utlämning.

Nu pågår en förundersökning om misstänkt kreditbedrägeri och identitetsbedrägeri.

Polisen vill inte uttala sig om de gripit någon misstänkt för brotten.

klar

Artikellänk är kopierad

Annica Ögren
Annica Ögren
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro