ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

"Besten från öst" – en mjuk familjefar

Konstantin Osipov/Metro Ryssland · 10 Apr 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

Nikolaj Valujev golvades av dottern Irina

klar

Artikellänk är kopierad

Nikolaj Valujev, den förste  ryske proffsmästaren i tungviktsboxning är en mycket trevlig person. Vart han än reser omges han av fans. Det är svårt att tro, men för bara några år sedan var det bara ett fåtal experter som kände till hans namn. Och Nikolaj ville inte ens bli proffsboxare som liten. Han inledde sin karriär först som 20-åring.

Valujev föddes 1973 i en arbetarfamilj i dåvarande Leningrad (nu S:t Petersburg). Hans favoritsport i barndomen var basket. Han blev till och med rysk skolmästare i basket.Matchen mot John Morton 1993 var hans debut i ringen. Därefter vann han 47 matcher i rad, 34 på knockout.Men 214 centimeter långe Valujev är en mjukis utanför ringen. Han älskar sin fru Galina, deras barn och beklagar att han inte kan tillbringa mer tid med dem. Hans hobbyer är fiske och jakt. Valujev föredrar gamla sovjetiska komedier och hans favoritband är Pink Floyd.

Du har fullt upp med att förbereda dig inför matchen mot Ruslan Tjagajev. Det blir inte mycket tid över till familjen?– Det är typiskt för en idrottares liv. Jag kunde inte ens följa min fru hem från BB, men hon är förstående. Som tur var föddes min dotter under en tid när jag var i S:t Petersburg.

Hur valde ni namn till er dotter? – Vi tycker om namnet Irina och valde det när det var klart att vi skulle få en flicka. När min son Grigorij såg sin syster första gången började han skryta: “Jag har en nyfödd syster nu!”  Jag har alltid drömt om att få en dotter och jag tror det är typiskt ryskt att vilja ha många barn.

Alla fans väntar på en match mellan dig och Klichtko. Vad säger du om den möjligheten?– Jag är alltid redo att gå en match mot vilken motståndare som helst, inklusive Klichtko. Men mina manager och promotorer måste arrangera matchen först. Deras uppgift är att finna motståndare åt mig och min uppgift är att slåss. När kontraktet är skrivet kommer jag att uppskatta mina chanser. Men nu förbereder jag mig för matchen mot Ruslan Tjagajev.  

Har du träffat honom förut? – Ja, jag har träffat honom en gång, när matchen offentliggjordes. Jag har sagt till journalister att den här matchen inte kommer att vara annorlunda än andra jag har gått. Men jag ville inte avslöja mina hemligheter heller. Jag tar Tjagajev på stort allvar och har studerat inspelningar av hans tidigare matcher väldigt noga.

Och hur ser Ruslan på matchen, tror du?– Han sa att det här kommer vara den viktigaste matchen i hans liv, och för första gången i hans karriär har han chansen att bli världsmästare. Han var väldigt bra när han boxades i amatörligan. Under VM lyckades han till och med slå Felix Savon, som var trefaldig olympisk mästare. Hans match mot John Ruiz visade att han tål mycket stryk. Dessutom är han vänsterhänt. Det är problemet för mig eftersom jag inte har någon erfarenhet av att boxas mot vänsterhänta.

Du är obesegrad hittills. Är det någon risk att du lägger av om du slår Tjagajev?– Nej, jag har så stor passion för boxning och vill fortsätta min karriär. Dessutom är jag väldigt nära att slå Rocky Marcianos rekord, han vann 49 matcher i rad. Jag har aldrig tänkt på det tidigare, men nu har jag en chans att slå hans rekord. Jag har 46 raka segrar.

Vill du avsluta dina marcher fort, som i matchen mot Jamile McLine? – Absolut inte. Jag var besviken över att han skadades. Publiken väntar sig alltid en lång kamp. Men sådant är livet, det slutar på många olika sätt.

Alla stora boxare har smeknamn. Mike Tyson kallas Iron Mike (Järn-Mike), Mohammed Ali är känd som The Greatest (Den störste) och Bernard Hopkins blev berömd under smeknamnet The Executioner (Avrättaren). Fans har försökt komma på ett smeknamn åt dig men det är inget som fastnat.– Personligen är det inget jag gillar. En gång i tiden fick jag frågan varför jag kallades ”Besten från Öst”.  Jag svarade att det avslöjade mest om den som kom på det. Alla journalister skrattade. Mitt namn är Nikolaj Valujev. Det räcker så!

Du började din idrottskarriär som basketspelare. Följer du den sporten fortfarande?– Jag hinner inte. Men jag är ett lojalt fan till fotbollsklubben Zenit (S:t Petersburg). Jag gillar hur Andrej Arsjavin (lagkaptenen) spelar. Jag önskar att jag fick träffa honom.

Om du tittar tillbaka på det du åstadkommit, skulle du säga att dina drömmar slagit in?– Inte direkt. Visst, jag har uppnått mycket i mitt liv. Jag har en son och en dotter, jag är världsmästare, jag har skrivit en bok. Men det finns många nya möjligheter för mig i framtiden.

klar

Artikellänk är kopierad

Konstantin Osipov/Metro Ryssland
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro