ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Bestick från matavfallet blev Game of Thrones-tron”

David Peterson · 12 Apr 2019
Uppdaterad 12 Apr 2019
Järntronen kommer att gå att provsitta vid Pumphuset i Uppsala mellan den 13 och 18 april.

Järntronen kommer att gå att provsitta vid Pumphuset i Uppsala mellan den 13 och 18 april. Foto: Alex Giacomini/Uppsala Vatten


Kilovis av bestick slängs varje dag i matavfall på svenska skolor. Nu har ett kommunalt bolag i Uppsala samlat ihop tusentals bestick och byggt en järntron i sann "Game of Thrones" anda, skriver Mitt i.

klar

Artikellänk är kopierad

Totalt får Uppsala Vatten, som också hand om avfall från delar av Stockholm, in tio kilo bestick per dag i matavfallet. Järntronen har de byggt av totalt 4 000 gafflar och knivar som slängts i avfallet.

– Vi gjorde det för att uppmärksamma problemet. Många tänker nog ”oj, jag råkade slänga med en gaffel, äh, det gör väl inget”, men sammanlagt blir det väldigt många gafflar, knivar och skedar, säger Jasmine Eklund på Uppsala Vatten och Avfall till Mitt i.

Kommer från skolor

Besticken kommer framför allt från skolor, enligt Jasmine Eklund.

– Skolor och andra ställen där man har brickluncher. Vi tror inte att någon slänger bestick i matavfallet med flit, men vi vill ändå uppmärksamma vikten av att sortera rätt eftersom allt annat är resursslöseri, säger hon till tidningen.

Järntronen kommer att gå att provsitta vid Pumphuset i Uppsala mellan den 13 och 18 april.

klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro