ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Bestred felaktig p-bot – fick rätt i högsta instans

Tina Sayed Nestius · 9 Jul 2013
Uppdaterad 10 Jul 2013

Det lönar sig att vara envis. En kvinna i Linköping bestred en p-bot hon menade var felaktig ända upp i Högsta domstolen – och fick rätt. Nu slipper hon betala boten.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Scanpix

Tisdagen 6 september 2011 vid 16-tiden ställde kvinnan sin bil på Torggatan i Norrköping. Hon betalade sin parkering och la biljetten, väl synlig, på bilens passagerarsida, ovanpå en hög med andra p-biljetter. Men när hon kom tillbaka fanns det ändå en p-bot fäst på bilen. 

Eftersom kvinnan visste att hon hade betalat tog hon en bild med mobilen där både boten och p-biljetten syntes. 

På bilens förarplats fanns en gammal parkeringsbiljett och hon utgick ifrån att p-vakten tittat på den biljetten, och helt enkelt missat den riktiga biljetten. Hon överklagade boten, men fick fel hos polisen, som menade att p-vaktens ord vägde tyngre än hennes bilder.

Men kvinnan gav sig inte, hon visste att hon hade rätt, och tingsrätten höll med henne. Men i nästa instans, hovrätten, dömde man till parkeringsbolagets fördel. Hovrätten menade att parkeringsbiljetten legat så pass synlig i framrutan att det skulle vara omöjligt för p-vakten att missa.

Kvinnan ansökte om överklagan till högsta instans, Högsta domstolen, och beviljades prövningstillstånd. Och nu har alltså Högsta Domstolen bedömt att hon hade rätt, och polisen fel – och hon slipper betala.

klar

Artikellänk är kopierad

Tina Sayed Nestius
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro