ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Betalar full hyra – saknar ytterdörr

Johan Mårtensson Bornudd · 19 Maj 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Han har varken ytterdörr, spis eller ström. Men Ali Gaydan betalar full hyra – och höga elräkningar.I två år har Ali Gaydan i Malmö bott utan spis, kyl och frys. Någon ordentlig belysning har han inte heller haft. Bara en 60-wattslampa, kopplad direkt till en byggcentral. Men nu har hyresvärden kopplat ur strömmen helt. Och ytterdörren har han tagit bort. Sedan ett par månader finns bara en tunn plywooddörr, som Ali Gaydan tagit från köket. – Det är kränkande. Jag kan inte laga mat och har ingen riktig dörr. Och för att se måste jag ha stearinljus.

I botten ligger en konflikt med hyresvärden Ronny Jönsson om renoveringen efter en brand i maj 2006. Tingsrätten konstaterar att branden berott på hyresgästens oaktsamhet. Lika klart är att Ali Gaydan har besittningsrätten kvar på sin bostad.

Nu har konflikten trappats upp så långt att hyresvärden vägrar göra någon insats i lägenheten. Om hyresgästen inte självmant flyttar vill Ronny Jönsson vräka honom genom beslut i Hyresnämnden. Men något sådant beslut finns alltså inte, enligt Paula Lundberg på Hyresnämnden. Hon hävdar att Ronny Jönsson inte heller får ta full hyra när lägenheten är i detta skick.– Jag förutsätter att han inte gör det.

Men varje månad betalar hyresgästen nästan 4 000 kronor för lägenheten.– Det stämmer, säger Ronny Jönsson.

Att Ali Gaydan också betalat flera tusen kronor till Eon för el som inte förbrukats är enligt Eons kundombudsman Stefan Svensson inget anmärkningsvärt. – Elräkningarna visar uppskattningar, inte den faktiska förbrukningen. En gång om året kontrollerar Eon hur mycket el som egentligen använts. Den som betalat mer än förbrukat får el till godo. Men det gagnar inte strömlöse Ali Gaydan. Enligt Stefan Svensson får han ansöka om att istället få mellanskillnaden i form av pengar.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Mårtensson Bornudd
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro