ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Betalar inte tillbaka – får ännu mer pengar

Andreas Jelvefors · 10 Dec 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Hundratals ­bi­drags­ta­ga­re i Malmö som vägrar betala tillbaka fel­aktigt utbetalda socialbidrag, kan fortsätta kvittera ut som vanligt.4,3 av de totalt 22,2 miljoner som Malmö Stad på grund av ett datorfel i september felaktigt betalade ut till framförallt socialbidragstagare, är fortfarande försvunna.

Nu tre månader senare,  ser chanserna små ut att få in nämnvärt mer pengar. Bara i Södra Innerstadens stadsdel  finns 300 hushåll som hittills inte betalat tillbaka den miljon som totalt felaktigt betalats ut där. – Vi har gjort allt vad vi har kunnat hittills, kontaktat dem gång på gång personligen. Men de har svårt för att plocka fram de här pengarna igen, säger Ewa Ekberg- Wilhlén, stadsdelschef i Södra Innerstaden.Samma svårigheter mö­ter personalen i övriga stadsdelar i Malmö. Kommunens strategi har varit att i första hand få folk att frivilligt betala tillbaka. En laglig möjlighet finns att återkräva pengar genom att Malmö stad driver enskilda ärenden till länsrätten.

Men något sådant fall är inte på gång, åtminstone inte ännu. – Det måste finnas återbetalningsförmåga för att det ska vara meningsfullt, säger Jan Hofnell, stadsjurist i Malmö.I stället tvingas Malmö Stad nu fortsätta betala socialbidrag till dem som redan fått för mycket.– Vi måste bevisa att de här personerna inte har tagit emot pengarna i god tro. Och det skulle vi få svårt att ro hem i en rättsprocess. VI kan inte heller tvinga folk som lever på existensminimum att göra upp en återbetalningsplan, säger Ewa Ekberg- Wilhlén.

Rosengård är den stadsdel där störst andel socialbidragstagare återbetalat felaktiga bidrag, 86 procent.

klar

Artikellänk är kopierad

Andreas Jelvefors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro