ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Beth och andra för tidigt födda bebisar visades upp på tivoli

Linnea Carlén · 31 Jul 2015
Uppdaterad 31 Jul 2015
Beth Allen tittar på fotografier, tagna av hennes far 1941, tillsammans med sin man Marv Golland i deras hem i Hackensack, New Jersey.

Beth Allen tittar på fotografier, tagna av hennes far 1941, tillsammans med sin man Marv Golland i deras hem i Hackensack, New Jersey. Foto: Mel Evans/AP


Det är inget bisarrt skämt – ett sekel innan reality-tv, i början av 1900-talet, visades för tidigt födda bebisar upp på tivolin för en betalande allmänhet. En av dessa bebisar var Beth Allen.

klar

Artikellänk är kopierad

Fotografier på Beth Allen tagna av hennes far.
Fotografier på Beth Allen tagna av hennes far.Foto: Mel Evans/AP

Amerikanska Beth Allen föddes 1941 och tillhör en av de för tidigt födda som under förra seklet ställdes ut i tidiga former av kuvöser till allmän beskådan.

På strandpromenaden i Atlantic City, New Jersey, vid nöjesfältet på Coney Island i södra Brooklyn, New York, och på tivolin och mässor världen över betalade folk för att få ett titt på prematura bebisar, liggandes i dessa primitiva plastlådor.

Men enligt Beth Horn och hennes far – som lämnade henne till läkaren Martin Courney, en man som vid den tiden var välkänd för sitt arbete med att hålla för tidigt födda barn vid liv – räddade den i dag minst sagt udda företeelsen livet på henne.

LÄS MER
Sälj föräldrarna på Blocket i stället

– Min far svepte in mig i en handduk och tog mig med taxi till inkubatorn och jag kom till doktor Couney. Jag stannade hos honom i ganska många dagar. Nästan fem månader, säger Beth Allen enligt AP/kentucky.com.

Att tillfälligt ge bort sina nyfödda barn för att ställas ut till allmän beskådan ska vid denna tid ha varit det enda alternativet för föräldrar som ville hålla sitt barn vid liv, detta då många på den tiden födde barn i hemmet och för tidigt födda sällan gavs en chans.

På sjukhus i USA ska man av olika skäl även ha varit långsam med att ta fram och använda dessa inkubatorer.

LÄS MER
Molly, 2, satte tänderna i familjens ost – gör succé på Facebook

Enligt AP ska Martin Courney mellan 1903 och 1943 ha gjort sitt bästa för att rädda dessa barn. Totalt ska han ha räddat livet på 7 500 av de 8 500 för tidigt födda som vistades hos honom.

– Vi tror detta är ett skådespel och vi skulle aldrig kunna göra det i dag. Men på den tiden var han ledande. Och jag tror att vi har att tacka denne herre en hel del av de mycket grundläggande principerna för neonatologi, säger Richard Schanler, chef för neonatalavdelningen vid Cohen Barnens Medical Center i New York, enligt AP.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Carlén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro