ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Betong som lagar sig själv kan bli verklighet

Matilda Bjerlöw · 31 Okt 2012
Uppdaterad 31 Okt 2012
Den nya betongen innehåller kalkstensproducerande bakteriesporer, som aktiveras av regnvatten.

Den nya betongen innehåller kalkstensproducerande bakteriesporer, som aktiveras av regnvatten. Foto: Delft University of Technology


Betong är världens mest använda byggmaterial, men nackdelen är att den lätt spricker. Nu kan en lösning vara på gång: En specialbetong som lappar ihop sig själv.

klar

Artikellänk är kopierad

Låter det för bra för att vara sant? Faktum är att massvis av forskare jobbar på att förstå hur olika material i framtiden ska kunna reparera sig själva.

Två av dessa är holländska Henk Jonkers och Erik Schlangen, som har tagit fram den nya betongen.

– Om allt går bra kommer vi att kunna släppa den på marknaden om 2-3 år, säger mikrobiologen Henk Jonkers, på Delft University of Technology, till BBC.

Hemligheten bakom specialbetongen är att den innehåller kalkstensproducerande bakterier, som aktiveras när de kommer i kontakt med regnvatten. Ett vanligt problem i dag är nämligen att det bildas mikrosprickor när betong torkar, som med tiden, när vatten tränger in, växer sig större.

– Nu ska vi göra massa tester utomhus med olika typer av betong för att säkerställa att det verkligen fungerar i praktiken, säger Jonkers.

Tillförseln av de här bakterierna gör att den nya betongen blir dyrare att framställa, men det kommer ändå att spara enorma pengar i praktiken eftersom det är underhållet som kostar allra mest.

klar

Artikellänk är kopierad

Matilda Bjerlöw
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro