ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Betydligt färre plankar tack vare gula spärrvakter

John Lindblom · 23 Maj 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

SL och Connex har hittills i år bötfällt betydligt färre fuskåkare i tunnelbanan än under samma period förra året. Under årets första fyra månader har 8 998 gratisåkare ertappats. Det är 4 500 färre än samma period 2005.

En stor bidragande orsak är att vakter har placerats ut vid spärrarna till en kostnad av 18 miljoner kronor. – De avskräcker massor av fuskåkare, säger Peter Assor, ansvarig för de cirka 80 vakter i gula overaller som sedan våren 2005 kontrollerar spärrarna på SL:s mest trafikerade stationer. Stora, vältränade och med till synes maximal kontroll över inpasserande hindrar dessa vakter tusentals "plankare".

– De ska inte bara avskräcka utan finnas till i informationssyfte, tillägger Peter Assor. Att SL utfärdat 33 procent färre tilläggsavgifter innebär cirka 3 miljoner kronor mindre i intäkter. Lägg sedan till de 18 miljoner som de nya vakterna kostar per år.

– Dessa miljoner får vi tillbaka i form av ökade biljettintäkter. De som hade tänkt fuskåka väljer i nio fall av tio att betala för sig, säger Jarl Klang, försäljningschef på SL.

Att SL fått ner antalet gratisåkare  är också anmärkningsvärt då det totala antalet resenärer ökat i och med trängselskatteförsöket.

klar

Artikellänk är kopierad

John Lindblom
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro