ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Betygsklyftorna ökar mellan Malmös skolor

Josefin Svenberg · 17 Nov 2013
Uppdaterad 18 Nov 2013

De senaste tio åren har slutbetygen bland Malmös kommunala grundskoleelever förbättras tydligt. Men samtidigt minskar andelen med gymnasiebehörighet. – Skillnaderna mellan skolor i utsatta områden och skolor i välbemedlade områden har blivit större, säger grundskoledirektören Anders Malmquist.

klar

Artikellänk är kopierad

År 2003 var slutbetygen bland niondeklassarna i Malmös kommunala skolor klart sämre än bland jämnåriga i Stockholm och Göteborg. En tydligt uppåtgående trend det senaste decenniet i Malmö har dock gjort att man nu gått om göteborgarna.

Men om man tittar på andelen som har godkänt i tillräckligt många ämnen för att få gymnasiebehörighet så har den minskat något i Malmö – från 79,1 procent år 2003 till 78,3 procent i år.

– I Malmö har vi kanske landets största utmaning när det gäller elever med socioekonomiska problem, som kommer från svaga och utsatta områden. Men trots att utmaningen egentligen har blivit större under de här tio åren har vi ändå lyckats ligga kvar på ungefär samma nivå, eftersom vi har fokuserat på hur vi ska kunna arbeta kompensatoriskt med de här eleverna, säger Anders Malmquist, direktör för den nya grundskoleförvaltningen i Malmö stad.

Nu när man samlat alla resurser för utvecklings- och kvalitetsarbete samt stöd till grundskolorna på ett ställe, är förhoppningen att det även ska synas i elevernas betyg. En av målsättningarna är att andelen elever med gymnasiebehörighet ska öka.

– Vi vill bryta 80-procentsspärren och jobbar långsiktigt för att tydligt komma över den.

– De senaste åren har segregationen ökat i Malmö. Skillnaderna mellan skolor i utsatta områden och skolor i välbemedlade områden har blivit större. Med utvecklingsstödet hoppas vi att skolorna nu ska kunna möta de utmaningar som finns – eftersom man har så pass olika förutsättningar måste varje skola hitta sin egen väg, säger grundskoledirektör Anders Malmquist.

klar

Artikellänk är kopierad

Josefin Svenberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro