ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Beviset: Därför är du mindre lycklig än vad dina föräldrar var i din ålder

Julia Kimell · 12 Nov 2015
Uppdaterad 12 Nov 2015
Förra generationens trettioåringar hade mindre förväntningar än dagens. Är det därför vi är mindre lyckliga?

Förra generationens trettioåringar hade mindre förväntningar än dagens. Är det därför vi är mindre lyckliga? Foto: Alamy


Börjar du närma dig 30 år? Då kan det vara dags att förverkliga drömmarna du går och bär på. För efter 30 sjunker både lyckonivåerna och troligheten för att dina drömmar ska gå i uppfyllelse. I alla fall enligt nya amerikanska studier.

klar

Artikellänk är kopierad

Den amerikanska professorn Jean M. Twenge leder en grupp forskare vid San Diego State University som funnit att vuxna över 30 år inte är lika lyckliga som förut. Men tonåringar och unga vuxna är lyckligare än någonsin.

►LÄS MER: Generation Y tar över i arbetslivet

Även forskare på Florida Atlantic University och University of California kom fram till liknande slutsatser när de analyserade data från 1,3 miljoner amerikaner i åldrarna 13-96, mellan åren 1974-2014. Det här skriver express.co.

Det positiva sambandet mellan ökad ålder och lycka verkar inte längre existera, eftersom vuxna över 30 år inte uppvisar mer tecken på lycka än 18-29-åringarna. – Tonåringar och unga vuxna njuter av dagens snabbt föränderliga teknik, uppmärksamhetsbehov och av tillfälliga förhållanden. Det är spännande och stimulerar dem men kan inte tillfredsställa de behov som mogna vuxna människorna behöver, säger Jean M. Twenge, som författat boken ”Generation Me”.

►LÄS MER: Strunta i lyckoindustrins hjärndöda råd

På tidigt 1970-tal sade sig 38 procent av 30-plussarna vara ”mycket lyckliga”. Den här siffran kryper ner till 32 procent på 2010-talet. Tonåringarna och 18-29-åringarna däremot, har i stället blivit fyra respektive två procent lyckligare under den här perioden.

Enligt Twenge kan det här ha att göra med att den amerikanska kulturen trissat upp höjda förväntningar och uppmaningar om att följa sina drömmar – sådant som känns bra när man är ung, men som man sedan inser att kanske är drömmar som aldrig kommer att slå in. Med minskad lyckokänsla som direkt följd. I tidigare generationer har vuxnas egna förväntningar inte varit lika höga.

►LÄS MER: Studie: Att skaffa barn är sämre för lyckan än att partnern dör

klar

Artikellänk är kopierad

Julia Kimell
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro