ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Beviset: Forskare har hittat dinosauriesvans med fjädrar

Aron Andersson · 9 Dec 2016
Uppdaterad 4 Apr 2017
Inuti bärnsten har en 3,5 centimeter lång svansbit bevarats. Enligt forskare har den suttit på en dinosaurie för 99 miljoner år sedan, och svansen är täckt i fjädrar.

Inuti bärnsten har en 3,5 centimeter lång svansbit bevarats. Enligt forskare har den suttit på en dinosaurie för 99 miljoner år sedan, och svansen är täckt i fjädrar. Foto: R.C. MCKELLAR, ROYAL SASKATCHEWAN MUSEUM


För första gången har forskare hittat en intakt dinosauriesvans med fjädrar. Fyndet är 99 miljoner år gammalt – och inkapslat i bärnsten.

klar

Artikellänk är kopierad

Ett tydligare bevis på att vissa dinosaurier hade fjädrar kan knappast hittas. Den välbevarade svansen är helt inkapslad i bärnsten. Fyndet kommer från en gruva i Kachin, i Burma och har undersökts av forskare vid China University of Geosciences, under ledning av Lida Xing, skriver National Geographic.

Forskarna har däremot inte gjort fyndet själva, utan hittat bärnstensbiten på en marknad i Myitkyina i Kachinstaten. Inuti finns en 3,5 centimeter lång svans täckt i små fjädrar.

LÄS MER: Dinosaurier kan ha varit röda

En vetenskaplig rapport om fyndet har publicerats i Current Biology. Där beskrivs fjädrarna som kastanjebruna med vit undersida. En analys av fyndet har visat att biten har 8 svanskotor, men forskarna tror att den fullständiga svansen kan ha haft fler än 25 kotor.

Foto: Lida Xing

Forskarna menar att svansbitens uppbyggnad gör att de kan utesluta att fjädrarna suttit på en förhistoriska fågel, utan att de måste ha tillhört en dinosaurie. Detta är inte första gången som bevis på dinosauriefjädrar hittats i fossil, men det är de första välbevarade fjädrarna som tydligt kan associeras med en dinosaurie, skriver National Geographic.

– Det är verkligen ett sådant fynd som alla drömmer om att få hitta, där man verkligen ser det riktiga djuret och de riktiga fjädrarna som de såg ut. På så sätt känns det nästan för bra för att vara sant, säger Elisabeth Einarsson, paleontolog vid Lunds universitet.

Det nya fyndet gör att forskarna kan se mer av strukturen på fjädrarna och lära sig om hur de bildas och växer ut, enligt henne. Däremot har forskningen sedan länge känt till att rovdinosaurier, men inte växtätare, hade fjädrar.

– Vi vet till exempel att Tyrannosaurus Rex var fullt fjäderbeklädd, vilket vi knappt ser några bilder på. Så där får man göra om dinosaurieleksakerna. Det var många paleontologer som blev besvikna på den senaste ”Jurassic Park”-filmen, vi tyckte att de kunde ha gjort den lite mer verklighetstrogen. Men de ville ha kvar den gamla bilden, för att de ansåg att de såg mer skräckinjagande ut utan fjädrar. Och visst blir de lite sötare med fjädrar, säger hon.

– Eftersom detta fynd är så unikt och helt fantastiskt så antar jag att det kommer få väldigt stor uppmärksamhet och kan säkert öppna upp diskussionen igen. För oss har det varit självklart men det har varit svårt att få ut kunskapen till samhället i övrigt.

Tidigare i höst skrev Metro om hur forskare hittat delar av hjärnan från en dinosaurie.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro