ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Biblioteket som har öppet när det är stängt

Peter Lindholm · 16 Dec 2013
Uppdaterad 17 Dec 2013

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Natanael Johansson

Sköndals bibliotek blir det första biblioteket i Stockholm som håller öppet när det egentligen är ”stängt”.  Biblioteket är bara bemannat tre dagar i veckan, men ska efter nyår ändå hålla öppet veckans alla dagar.

Det nyrenoverade biblioteket i stadsdelen Sköndal i Söderort har åter öppnat för allmänheten.

Snart behöver man inte vänta på att personalen ska låsa upp tre dagar i veckan, utan nästa år man får tillträde till biblioteket veckans alla dagar mellan klockan 8 till 21. Nyckeln är det egna bibliotekskortet som man ”loggar” in med.

”Meröppet” kallas det för, men stadsbibliotekarien Inga Lundén föredrar en annan benämning.

- Det blir Stockholms första förtroendeöppna bibliotek.

Och förtroendet innebär att man utökar öppethållandet med 70 (obemannade) timmar i veckan.

Det dock inte det första biblioteket som fungerar på detta vis i regionen. Botkyrka var först i Stockholmsområdet med att anpassa öppettiderna till besökarna och började med meröppet efter dansk modell redan förra hösten.

Det innebär att man kan låna böcker och surfa trådlöst även när lokalen är obemannad. Föreningar och studerande kan också använda biblioteket för studier, grupparbeten och möten. 

Och detta utan att någon bibliotekarie hyssjar på en.

- Det är inget egentligen som hindrar att man håller öppet dygnet runt, men vi börjar med att prova på dessa tider, säger Inga Lundén.

Man kan förstås invända och fråga om det inte handlar om besparingar när biblioteksverksamheten kommer att handla om självbetjäning. Men kulturborgarrådet Madeleine Sjöstedt (FP) anser inte detta.

- Nej, ett sådant här litet bibliotek skulle inte klara av att ha sådana enorma öppettider annars. Medborgarna ska kunna komma till biblioteken och låna när de är lediga.

klar

Artikellänk är kopierad

Peter Lindholm
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro