ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Bidragsfuskare lurar till sig miljonbelopp

Johan Mårtensson · 3 Sep 2013
Uppdaterad 3 Sep 2013
Bidragsfuskare lurar till sig miljonbelopp Under första halvåret upptäckte Försäkringskassan i Skåne 574 fall av fusk, en ökning med 20 procent jämfört med 2012.

Bidragsfuskare lurar till sig miljonbelopp Under första halvåret upptäckte Försäkringskassan i Skåne 574 fall av fusk, en ökning med 20 procent jämfört med 2012. Foto: Scanpix


Genom skenseparationer och fejkade skador lurar bidragsfuskare i Skåne tillsammans till sig mångmiljonbelopp. Under första halvåret upptäcktes 574 fall av fusk, en ökning med 20 procent jämfört med 2012.

klar

Artikellänk är kopierad

De är sjuka och kan inte arbeta – enligt läkarintyget. Ändå har flera avslöjats med att ha jobbat och lurat till sig stora summor i sjukersättning. 

– Vi har fall i år där personerna jobbat heltid och ändå lyckats komma igenom med bra medicinska underlag, säger Peter Fausö, enhetschef på Försäkringskassan i Skåne.

Under första halvåret i år har myndigheten krävt tillbaka nästan 14 miljoner kronor i länet. Största delen är för just sjukersättning. Ungefär hälften av kontrollutredningarna föranleds av tips från allmänheten. 

– Det är kan vara alltifrån arbetskolleger till grannar och arga ex-fruar som tipsar oss om att personen faktiskt jobbar, säger Fausö.

Försäkringskassan har också egna riktade kontroller för att få bukt med problemet. 

– Framför allt har vi en stor satsning mot assistansersättning, där det kan bli enorma summor. Men även sjukersättning och bostadsbidrag har vi fler riktade kontroller mot än tidigare. 

Fifflarnas vanligaste trick med bostadsbidrag är skenseparation.

–  Sammanboende hävdar att de inte bor ihop längre för att de ska få rätt till bostadsbidrag och underhållsstöd, säger han.

Men trots allmänhetens tips och Försäkringskassans satsning är det långt ifrån allt fusk som upptäcks.

– Det finns definitivt ett betydande mörkertal och vi jobbar hårt för att den klick som försöker lura till sig bidrag ska upptäckas. Det primära för oss är inte att få fast folk, men det är viktigt att kunna garantera för allmänheten och statsmakten att vi så långt det bara går endast betalar ut till dem som ska ha, säger Fausö. 

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Mårtensson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro