ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Bidragsfusket ökar lavinartat

Clarence Frenker · 22 Jan 2013
Uppdaterad 22 Jan 2013
Antalet anmälda fall av grovt bidragsfusk mot Försäkringskassan har nästan tiofaldigats på fyra år.

Antalet anmälda fall av grovt bidragsfusk mot Försäkringskassan har nästan tiofaldigats på fyra år. Foto: JESSICA GOW / SCANPIX


Antalet anmälda fall av grovt bidragsfusk mot Försäkringskassan har nästan tiofaldigats på fyra år. Satsningen mot grov organiserad brottslighet tros vara orsaken.

klar

Artikellänk är kopierad

Tillsammans med bland annat polis, Kronofogden och Skatteverket har Försäkringskassan i snart fyra år ingått i en myndighetsgemensam satsning mot den grova organiserade brottsligheten i Sverige.

Nu visar färska siffror att antalet polisanmälda fall av grovt bidragsfusk mot Försäkringskassan sedan dess nästan tiofaldigats – från 130 anmälningar under 2008 till nästan 1100 under hela 2012, enligt ny statistik från Brottsförebyggande rådet, Brå.

– Främst är det assistansersättningarna som har varit föremål för den här grova organiserade brottsligheten. Och under 2012 har vi hittat flera sådana brott, säger Linus Nordenskär, verksamhetsutvecklare på Försäkringskassan.

Årligen betalas cirka 25 miljarder kronor ut i assistansersättningar i Sverige.

Av dessa tros en betydande del varje år hamna rakt i fickorna på grovt kriminella som satt i system att på felaktiga grunder mjölka Försäkringskassan på mångmiljonbelopp.

Vanligast är att flera aktörer varit inblandade och felaktiga uppgifter lämnats om att bland annat fler timmar beviljats än den assistansberättigade behövt, att denne inte fått den assistans som uppgetts eller att den assistansberättigade inte haft den skada eller sjukdom som denne beviljats ersättning för.

Att spåra upp, avslöja och fälla nyckelpersoner inom dessa nätverk i enlighet med bland annat bidragsbrottslagen har därför blivit ett viktigt vapen för polisen för att krossa den grova organiserade brottsligheten i landet.

– Det här kommer att fortsätta även under 2013 och assistansersättningar kommer att var i fokus för vår del det närmaste året också. Det finns inga planer på att det ska avta, säger Linus Nordenskär.

Den myndighetsgemensamma insatsen, som leds av polisen, pågår i åtta län i Sverige. I både Stockholm och Skåne har antalet anmälda fall av grovt bidragsfusk ökat särskilt mycket procentuellt sett.

– Det kanske handlar om olika prioriteringar. Men i vissa regioner har vi jobbat just med kontakten mellan polis och åklagare för att fler polisanmälningar ska leda till åtal, säger Linus Nordenskär.

Liga lurade till sig miljoner

Så sent som i november förra året slog polisen, Ekobrottsmyndigheten, Kronofogden och Försäkringskassan till mot ett flertal personer med kopplingar till ett assistansföretag i Södertälje som under en längre tid misstänks ha lurat till sig mångmiljonbelopp genom att organiserat och systematiskt ha begärt ut ersättningar från Försäkringskassan på felaktiga grunder.

Totalt 17 personer greps och häktades misstänkta för grov ekonomisk brottslighet varpå fyra personer är fortsatt häktade. En av dem misstänks ha arbetat på Försäkringskassan.

Flera av personerna misstänks ha kopplingar till det så kallade Södertäljenätverket som misstänks ligga bakom dubbelmordet i Ronna 2010.

Förutom kontanter har även guld, bilar, fastigheter och fordon beslagtagits och belagts med kvarstad.

klar

Artikellänk är kopierad

Clarence Frenker
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro