ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Bil hittad utanför Paris – ytterligare terrorceller kan ha kommit undan

Joel Linde/TT · 15 Nov 2015
Uppdaterad 15 Nov 2015

Foto: Kamil Zihnioglu/Ap


En bil som ska ha setts i samband med attackerna i Paris på fredagen har hittats i en förort till huvudstaden, och nu misstänker man att fler, hittills okända, terrorister kan ha kommit undan.

klar

Artikellänk är kopierad

Ytterligare en bil, en svart Seat Leon, som kopplas till skjutningen vid en restaurang i fredags har hittats i förorten Montreuil öster om Paris, uppger den franska polisen enligt nyhetsbyrån AFP. Detta gör att man nu misstänker att ytterligare terrorister kan ha varit inblandade och att de kan ha kommit undan.

Enligt poliskällor ska också sex familjemedlemmar till den namngivne terroristen Omar Ismail Mostefai ha gripits. Bland de gripna finns bland annat Mostefais pappa, bror och svägerska.

Antalet döda är uppe i 129, konstaterade Paris chefsåklagare Francois Molins vid en presskonferens på lördagskvällen. Av de drygt 350 skadade är tillståndet kritiskt för 99.

►LÄS MER: STARKA BILDER: Filmen visar hur folk flyr terroristerna i Paris

Sju terrorister dödades vid attentaten, som Islamiska staten (IS) sagt sig ligga bakom. Sex av dem detonerade sina bombbälten när polisen öppnade eld mot dem, enligt Molins. Terroristerna var indelade i tre grupper som sammanlagt slog till vid sju tillfällen i snabb följd, sade han vidare.

Husrannsakan

Omar Ismail Mostefai, 29 år — av polisen identifierad som en av de döda, misstänkta terroristerna — var känd av polisen som radikaliserad, men har aldrig kopplats till terrorism. Under kvällen tog polisen in hans far och bror till förhör och genomförde en husrannsakan, rapporterar AFP.

Belgisk polis grep under lördagen tre personer i Molenbeek Saint-Jean, en stadsdel i Bryssel. Enligt landets justitieminister Koen Geens har de kopplingar till terrordåden i Paris. De gripna ska inte vara kända av fransk polis.

►LÄS MER: Det här innebär undantagstillstånd: "Ett samhälles svar på en attack"

Enligt belgiska tidningar kan det handla om ett "andra team" av terrorister som lyckades fly från Paris under fredagen.

En av dem, en fransk medborgare, ska i Belgien ha hyrt den svarta Volkswagen Polo som hittades utanför konserthallen Le Bataclan i Paris.

Bil full av vapen

I Tyskland greps förra veckan en man i en rutinkontroll på en motorväg. Hans fordon var fullastat med automatvapen, revolvrar och sprängämnen.

- Det finns anledning att tro att det här möjligen har koppling till attackerna, säger Bayerns delstatschef Horst Seehofer.

►LÄS MER: Fem inlägg om terrordåden i Paris som du inte ska dela vidare

Den häktade är från Montenegro. Han har vägrat svara i förhör och inte velat anlita försvarare.

En man som fransk polis försöker koppla till attackerna registrerades som flykting hos grekiska myndigheter tidigare i år, bekräftar grekisk polis enligt AFP.

Ett syriskt pass låg vid en av terroristerna som sprängde sig till döds vid Stade de France. Däremot är det inte bekräftat att passet tillhör den döda terroristen. Den grekiske ministern Nikos Toskas har bekräftat att passinnehavaren registrerades som asylsökande på ön Leros den 3 oktober.

Uppgifter om att ännu en av gärningsmännen skulle ha registrerats som asylsökande i Grekland, dementeras av grekisk polis, skriver flera medier.

De franska myndigheterna samarbetar med en rad andra länder i utredningen kring terrordåden. USA:s federala polis FBI skickar en grupp utredare till Paris för att bistå, rapporterar The New York Times.

►LÄS MER: Han cyklade med pianot på släp – för att köra Imagine utanför Bataclan

klar

Artikellänk är kopierad

Joel Linde/TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro