ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Bilar kan få maxfart på 150 kilometer/h

Aron Andersson · 27 Jan 2009
Uppdaterad 15 Feb 2011

Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

Magnus Nilsson som är ansvarig för fordonsfrågor på Svenska Naturskyddsföreningen, SNF.
Magnus Nilsson som är ansvarig för fordonsfrågor på Svenska Naturskyddsföreningen, SNF.
Terje Eklund, tekniker på Motormännen.
Terje Eklund, tekniker på Motormännen.

Bilar snabbare än 150 kilometer i timmen kan förbjudas. Svenska Naturskyddsföreningen vill utreda om en EU-lag kan bli verklighet.– Det är ju bara ett antal mil i Tyskland där det över huvud taget är möjligt att köra snabbare, säger Magnus Nilsson som är ansvarig för fordonsfrågor på Svenska Naturskyddsföreningen, SNF.Deras teori är att en lagstadgad maxfart på 150 kilometer i timmen för nya bilar skulle ge stora miljövinster. Genom att designen på bilarna påverkas skulle det exempelvis gå att använda bättre däck som skulle kunna sänka koldioxidutsläppen.– Biltillverkare sätter på däck som tål att köras i 250 kilometer i timmen för att de är livrädda att det ska ske en olycka. Men om de vet att bilen inte kan gå så fort går det att sätta på bättre däck som bullrar mindre och minskar slitage.Tanken med utredningen är att kartlägga precis vad det finns för vinster med förslaget och hur en lagstiftning skulle kunna konstrueras. SNF har nu ansökt om pengar från statliga innovationsverket Vinnova för att kunna genomföra utredningen.– Jag skulle vilja se argumenten för att en bil måste kunna gå fortare än så, säger Magnus Nilsson.

Terje Eklund är tekniker på Motormännen och enligt honom finns det en rad anledningar att inte införa en maxfart.– Om det görs för att få ner bränsleförbrukningen blir man tvungen att tillverka mindre motorer med lägre effekt vilket försämrar prestandan. I samband med omkörningar blir det en nackdel, säger han.

Han menar också att det skulle vara nästintill omöjligt att få med Tyskland på ett sådant beslut– När man för några år sedan ville begränsa hastigheten på Autobahn till 130 kilometer i timmen blev det ett fullständigt ramaskri. Den tyska bilindustrin är väldigt mäktig.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro