ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Bild på ryska Alexei användes i svensk debattartikel: Var en chock”

Hugo Ewald · 2 Sep 2016
Uppdaterad 2 Sep 2016
Bilden på Alexei trycktes bland annat i Aftonbladets pappersupplaga.

Bilden på Alexei trycktes bland annat i Aftonbladets pappersupplaga. Foto: Skärmdump/Aftonbladet


Den 22 augusti publicerade Aftonbladet en debattartikel med rubriken "Ge asylsökande och papperslösa rösträtt" undertecknad en "Tobias Lagerfeldt". Lagerfeldt verkar inte finnas, och bilden som påstås föreställa honom är tagen från en rysk pr-experts Facebookprofil. En pr-expert som nu funderar på att stämma Aftonbladet.

klar

Artikellänk är kopierad

Den 22 augusti publicerade Aftonbladet debatt en uppmärksammad debattartikel signerad en "Tobias Lagerfeldt" som uppgavs vara juridikstudent på Stockholms universitet samt volontär hos gruppen Refugees welcome. I artikeln föreslår artikelförfattaren att också asylsökande och papperslösa ska ha rösträtt i Sverige. 

Men snabbt uppstod det diskussioner om "Tobias Lagerfeldt" som uppges ha skrivit debattartikeln faktiskt existerar. ► LÄS MER: Marias identitet kapades – då lurades hennes vänner på pengar via sms

Det finns nämligen ingen som är folkbokförd i Sverige med det namnet, och Twitterkontot som påstods tillhöra debattören var nyskapat. Snart kom Aftonbladet att ta ned debattartikeln. 

”Vi fick debattartikeln mejlad till oss. Eftersom vi inte kunde hitta någon information om Tobias Lagerfeldt i offentliga register mejlade vi tillbaka och bad om en förklaring. Personen angav då en trovärdig anledning till att han inte fanns i svenska register. Vi gjorde bedömningen att lita på debattören och publicerade artikeln”, skriver Kristofer Forssblad Olsson, tf redaktör för Aftonbladet debatt, i ett mail till Metro.

Aftonbladet kom att avpublicera artikeln den 24 efter att bilden som påstods föreställa Tobias Lagerfeldt visade sig tillhöra en annan person – en ung rysk man bosatt i Moskva. 

Till Metro säger den ryska mannen, pr-specialisten Alexei Semenov, att han är mycket upprörd över det som hänt. Semenov upptäckte att hans bild använts efter att han plötsligt fick en massa mentions på Twitter som nämnde debattartikeln.

– Det var lite av en chock. Jag hörde att de snabbt tog bort artikeln men det spelar ingen roll, de borde ta ansvar, säger han.

Alexei säger att han inte har någon aning om varför just hans bild användes. Nu funderar han på att stämma tidningen.

– Jag ska ta juridisk hjälp här i Ryssland och letar efter hjälp i Sverige också. Så fort jag har fått allt det fixat ska jag göra allt för att möta dem i en rättegång. När Metro kontaktar Aftonbladet säger man att man inte fått någon information om en stämning.► LÄS MER : Polis stal kvinnas identitet på Facebook med hennes privata bilder

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro