ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Bilden som skakar världen: Därför riskerar många allt för ett liv i USA

Anton Gustafsson · 26 Jun 2019
Uppdaterad 26 Jun 2019

Bilden på den drunknade pappan med sin dotter har fått migrationsdebatten i USA att eskalera. Foto: AP


Gängvåld, klimatkris och arbetslöshet. Listan över vad som får folk att fly från Centralamerika kan göras lång. Centralamerikakännaren Anna Tibblin reder ut varför folk är så desperata att fly över gränsen till USA.

klar

Artikellänk är kopierad

pil
I korthet

Vad: En bild som visar en pappa och hans tvååriga dotter som drunknat i floden Rio Grande har skapat migrationsdebatt i USA.

Var: Gränsen mellan Mexiko och USA.

När: Bilden togs i måndags.

Vem: Bilden visar Óscar Alberto Martínez Ramírez och hans dotter Valeria från El Salvador.

Hur: Kontoret där familjen hade tänkt att söka asyl var stängt, så de valde floden. Där drunknade både pappan och dottern när de försökte ta sig över.

Varför: De flydde gängkriminalitet, arbetslöshet och korruption i hemlandet El Salvador.

LÄS MER
En egen valuta och domstol – vart är internetjätten på väg?

Gängvåldet

Majoriteten av de migranter som söker sig till USA kommer från de centralamerikanska länderna Honduras, Guatemala och El Salvador. De är några av de farligaste länderna i världen. Länderna har drabbats hårt av kriminella gäng som sysslar med droghandel och människosmuggling. Våldet är en av de saker som driver folk på flykt.

– De kriminella gängen styr mycket av vardagslivet i de här länderna. Om man åker buss kan det när som helst komma på en person som vill ha betalt av alla på bussen, om det är någon som inte gör det riskerar man att bli mördad på plats. Det är ett otroligt brutalt våld där mänskligt liv har mycket lågt värde, säger Anna Tibblin, generalsekreterare på biståndsorganisationen We effect.

Många fängelser i Centralamerika är överfulla med gängmedlemmar. Här från Cojutepeque-fängelset i El Salvador.Foto: TT/AP

Anna Tibblin har bott i området i flera omgångar och har arbetat som regionchef för biståndsorganisationen i Latinamerika.

– Bara genom att gå på gatan där utsätter man sig för en risk. Det är ett strukturellt och brutalt våld som honduraner och guatemalaner ständigt utsätts för, säger hon.

Anna Tibblin. Foto: Press
LÄS MER
Toppnamnen stod bakom Ullenhag – nu kan de ryka i Sabunis storstädning

Klimatkrisen

Majoriteten av den fattiga befolkningen i de här länderna lever på landsbygden och är bönder. Därför slår klimatförändringar hårt mot en stor del av befolkningen.

– Då de flesta på landsbygden är självförsörjande leder klimatförändringarna till att människor inte har någon mat.

Ett annat problem på den centralamerikanska landsbygden är korruptionen som belyser hur instabil den inhemska politiken är.

– Politikerna skor sig på att skövla naturresurserna, som de här länderna är väldigt rika på. De tar land från bönder, säljer den och stoppar pengarna i egen ficka.

När maten tar slut på landsbygden söker sig folk in till städerna. Men i städerna finns det ytterst få jobb och förutom arbetslöshet är man ständigt hotad till livet av det brutala gängvåldet.

– Man flyr för sina liv. Det handlar om att överleva och att kunna försörja sin familj, väldigt grundläggande mänskliga behov helt enkelt.

Varje år försöker hundratusentals människor fly från Centralamerika till USA.Foto: TT/AP
LÄS MER
”Stå upp för Sverige”-domen: Därför kan den överklagas hela vägen till Högsta domstolen
pil
Det här är de största problemen i de tre värst drabbade länderna:

Guatemala: Våld, korruption och extrema ojämlikheter.

El Salvador: Våld, migration och arbetslöshet.

Honduras: Våld, utförsäljning av landets naturresurser/korruption och politisk instabilitet.

klar

Artikellänk är kopierad

Anton Gustafsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro