ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Bilder av universums barndom gav Nobelpris

Stockholm TT · 3 Okt 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

De två forskarna är John Mather, 60, vid Nasa Goddard Space Flight Center, och George Smoot, 61, vid University of California.

Formellt belönas de för upptäckten av bakgrundsstrålningens så kallade svartkroppsform och anisotropi. Den anses vara den hittills bästa bekräftelsen på att teorin om Big Bang, universums födelse i en gigantisk explosion för 13,7 miljarder år sedan, är korrekt.

Med svartkroppsform menas att strålningen efter Big Bang har egenskaper som enbart beror på dess temperatur. När strålningen skickades ut var universum nästan 3 000 grader varmt. Därefter har strålningen svalnat i takt med att universum expanderat. Dagens bakgrundsstrålning motsvarar en temperatur på bara drygt 2,7 grader över den absoluta nollpunkten. Frön i universum-Mather och Smoot kunde räkna fram temperaturen tack vare det perfekta svartkroppsspektrum de första mätningarna visade, säger Lars Bergström, professor i teoretisk fysik vid Stockholms universitet. Redan 1992 kallade den engelske fysikern Stephen Hawking upptäckten "århundradets, om inte tidernas, största upptäckt".

Anisotropi är ett uttryck som beskriver att det finns extremt små skillnader i strålningens temperatur. Dessa avslöjar hur materian i universums barndom började samlas i klumpar - en form av frön som senare skulle bli galaxer, solar och planeter. -Mather och Smoot kan sägas ha öppnat dörren till det vi i dag kallar precisionskosmologi, säger Lars Bergström. "Inte förvånad" De amerikanska forskarnas mätningar utfördes med hjälp av COBE-satelliten som skickade upp av Nasa 1989.

Framgången med COBE var resultatet av ett enormt lagarbete med cirka 1 500 forskare och andra medarbetare inblandade. John Mather samordnade arbetet och hade huvudansvar för det experiment som visade på bakgrundsstrålningens svartkroppsform. George Smoot hade huvudansvaret för mätningarna av strålningens små temperaturvariationer.

De båda pristagarna delar på tio miljoner kronor i prispengar. John Mather fanns med på telefon när Vetenskapsakademien presenterade priset. -När jag fick beskedet blev jag både upphetsad och förbluffad, men inte helt och hållet förvånad. Jag visste att vi var med i diskussionen inför kommande Nobelpris, sade han.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro