ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Bilderna inifrån: Svenska kycklingfarmar anklagas för djurplågeri

Valerie Kaspersen · 16 Mar 2018
Uppdaterad 16 Mar 2018
Bilderna kommer från svenska kycklinggårdar enligt Djurens rätt.

Bilderna kommer från svenska kycklinggårdar enligt Djurens rätt. Foto: Djurens Rätt


Under fredagen gick Djurens rätt ut med bilder och video från vad de uppger är svenska kycklingfarmar. "Det mesta vi ser är tyvärr helt lagligt, men däremot tror jag att få skulle tycka att det är en okej djurhållning", säger Moa Richter Hagert, kommunikationsansvarig för Djurens rätt.

klar

Artikellänk är kopierad

Fler än 99 miljoner kycklingar slaktas varje år i Sverige, enligt Djurens rätts nya kampanj. I filmerna som publicerats kan syns hur flera av kycklingarna inte kan röra sig, blöder och ligger i vissa fall döda på marken.– Filmerna har kommit till oss anonymt. De är från tre olika gårdar i Sverige under 2018, säger Moa Richter Hagert.Djurens rätt har valt att inte publicera namnen på de specifika gårdarna, då de uppger att det här inte är enstaka fall, utan att det är normen i den svenska kycklingindustrin.– Filmerna har GPS-angivelser, så vi vet att de är i Sverige, säger Moa Richter Hagert.

– Vi har jobbat i flera års tid mot svensk fågel. I brevet vi skickade presenterade vi våra krav, det vi anser är allra viktigast, vilket är att kycklingarna får mer utrymme att röra sig på. Samt att man fasar ut kycklingar av snabbväxande ras. Krav på berikningar och bättre belysning, så de får en normal dygnsrytm och att kycklingarna ska få vistas utomhus, säger Moa Richter Hagert.

På bilderna kan många kycklingar inte röra sig och vissa ligger döda på marken.
På bilderna kan många kycklingar inte röra sig och vissa ligger döda på marken.Foto: Djurens rätt

Anna Silvera, djurskyddsexpert och rikslikare (som besiktigar gårdar, reds anm) på Svensk fågel, berättar att de är medvetna om brevet och planerar på att svara under fredagen. När det gäller skötseln av djuren påpekar Anna Silvera att bönderna kontrolleras ofta.

– De finns de kontroller som myndigheterna gör, sen har vi två rikslikare där jag och en annan kycklingexpert, besöker alla medlemsgårdar ungefär vartannat till vart tredje år, säger Anna Silvera.

LÄS MER: Nya siffror: Kraftig ökning av antidepressiva – bland våra husdjur

klar

Artikellänk är kopierad

Valerie Kaspersen
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro