ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Bilderna som visar varför politiker och memer inte går ihop

metro · 2 Jul 2014
Uppdaterad 2 Jul 2014

När Miljöpartiet under sin dag på Almedalen lade upp en bild vars Photoshop-potential var stor gick Twitter bananas. Men Jack Werner tycker politikerna förstörde det roliga med hashtaggen.

klar

Artikellänk är kopierad

Det här är min blogg. På en blogg får man ge uttryck för egna känslor, och därmed vara bitter och sur om man finner det lämpligt. Den rätten tänker jag nu utnyttja till fullo, för på annat sätt känner jag inte att jag kan beskriva det som på en timme blivit dagens snackis i Almedalen. 

Nämligen hashtaggen #mpskylten.

För det första vill jag informera om att det finns något som heter "forced meme", och att jag överväger att kalla #mpskylten för just ett sådant. Ett forced meme, eller påtvingat mem som det skulle kunna kallas på svenska, definieras av Know Your Meme som något "en person eller grupp försöker truga in i nätkulturen". Och när man, som vi kommer göra, tar en närmare titt på vilka som driver taggen framåt så finns det ett ganska tydligt trugande där.

(Det ska nämnas att även gårdagens snackis kring den kapade högerappen Valfie med samma definition kan kallas för ett påtvingat mem.)

Nå, låt oss ta det från början. Miljöpartiets Twitter-konto skickade på onsdagsförmiddagen ut en bild på språkrören Gustav Fridolin och Åsa Romson med en skylt i handen. 

Detta visade sig inte vara någon bra idé. Att kapa skyltar är något av en paradgren för nätets bildmanipulerande skämtarskara, och ett så stort, vitt och lättphotoshoppat öppet mål gick sociala medier-profilen Emanuel Karlsten naturligtvis inte förbi.

Jag tyckte det hela var lovande, och tog mig själv friheten att inleda busandet.

(För de som undrar över referensen så är Dick Butt en mångårig klassiker när det kommer till att photoshoppa skyltar.)

Andra var dock inte långt efter. Dagens Nyheter-reportern Viktor Barth-Kron till exempel, som även tidigare slagit till när Miljöpartiet öppnat för bildmanipulationer, hade en snabb, enkel men rolig idé.

Och även nätets favoritkonspirationsteori, den om Illuminati och deras mystiska trianglar, släpptes snabbt in i leken.

Så långt allt gott, enligt mig. Miljöpartiet gjorde en tabbe som så blåögt lade upp bollen för denna monstersmash, och har nu att välja mellan att ta det hela med humor eller att jaga bildanvändarna med upphovsrättsbössan. Förhoppningsvis väljer de det förstnämnda – annars kan de räkna med att bli ännu mer utskrattade framöver.

Men Almedalsveckan handlar om politik, och självklart vill MP:s motståndare få detta till ett enormt nederlag för partiet på deras egna dag. Därför gick det väldigt snabbt politik i bidragen till #mpskylten. Exempelvis från Stockholmsmoderaternas politiske projektledare Johan Hjelmstrand.

Rimligt roligt, och dessutom med konkret politisk kritik inblandad. Själv tycker jag dock att M-kanslisten Stefan Dubois inte riktigt lyckades lika bra.

Inte ens en halvtimme efter att bilden först dykt upp är den alltså ett "internet-meme" som kommer förfölja MP hela valrörelsen? Det luktar överskattande av livslängd. Och "Lex MP" heter det bara för den som mot all förmodan missat att vita tomma skyltar i flera år använts som photoshopammunition. Tycker också man kunde begära en liten putt av texten så den faktiskt är i linje med skylten av den gode Dubois. 

André Assarsson, Stockholmsmoderaternas chefstrateg, levererade sedan ett bidra som jag måste erkänna att jag inte ens förstår.

Öh? Här konstaterar man ju bara att MP vill ha sex timmars arbetsdag. Det är som att skriva in "Bor i Stockholm" på skylten. Eller missförstår jag något?

Och Jesper Skalberg, före detta ordförande för MUF på Gotland, smackar ju bara på en dålig sak! Var är nyanserna? Infallen? Absurditeten? 

Men VAD är det där för blaffig valsedel? Vad vill man säga med den? VAD STÅR DET ENS PÅ DEN, DEN ÄR JU PÅ SNEDDEN?

MUTTER.

Det var bättre förr... 

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro