ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Bildt: "Djupt oroande"

TT · 8 Aug 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

"Läget i Sydossetien har förvärrats på ett sätt som inger djup oro", säger Sveriges utrikesminister Carl Bildt — som engagerat sig starkt i den kaukasiska konflikten — enligt ett uttalande från utrikesdepartementet. Bildt manar parterna till återhållsamhet och att de medverkar till en politisk lösning.

På sin blogg skriver Carl Bildt att han misstänker att utbrytarrepublikens agerande kan ha utlöst våldsupptrappningen.

"Det förefaller som om denna dramatiska upptrappning kan föras tillbaka på agerande främst från den sydossetiska sidan. Det kan t o m vara så att dess ledning sett ett intresse i att provocera fram en konflikt mellan Ryssland och Georgien", skriver utrikesministern.

Bildt uppger att både ryska och georgiska diplomater ansträngt sig för att dämpa konflikten de senaste dygnen, men att georgiska styrkor gått till offensiv för att återställa den konstitutionella ordningen.

"I denna formulering ligger en långt gående ambition", varnar Bildt som oroas av uppgifter om att artilleri flyttats fram mot gränsen till det övriga Georgien.

Utrikesministern manar till att sätta in alla "ansträngningar. . .för att förhindra att konflikten eskalerar ytterligare" och skriver att en konflikt inte ligger i "vare sig Georgiens eller Rysslands intresse".

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro