ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Bildt kände till frigivningen redan i maj

TT-Josefin Svenberg · 11 Sep 2012
Uppdaterad 12 Sep 2012
Bildt: Långt och tålmodigt arbete bakom

Bildt: Långt och tålmodigt arbete bakom


klar

Artikellänk är kopierad

Etiopiens förre premiärminister Meles Zenawi meddelade att Persson och Schibbye  skulle benådas när han träffade Carl Bildt den 10 maj i Addis Abeba, skriver utrikesministern på sin blogg:

"Ett timslångt möte gav till resultat att premiärministern var tydlig med att benådning nu skulle ske, men de skulle släppas fria vid en tidpunkt då det kunde ses i ett större sammanhang. Han respekterade våra starka synpunkter, och jag sade att vi respekterade hans syn på hur och i vilket sammanhang ett frisläppande skulle ske. En tidpunkt som nämndes var de första dagarna i september".

Senare samma dag berättade Bildt om mötet med Meles Zenawi för journalisterna när han besökte dem i fängelset.

"Jag välkomnar att Martin Schibbye och Johan Persson benådats, kunnat lämnat fängelset och i just denna stund är på väg att också lämna Etiopien. Det är ett långt och tålmodigt arbete som ligger bakom dagens utveckling, och jag vill tacka också Etiopiens regering för detta. Min förhoppning är att detta kan vara inledningen till ett nytt och bättre skede i våra relationer", löd utrikesminister Carl Bildts kommentar sedan benådningen och frigivandet var ett faktum.

På sin blogg beskriver han också hur arbetet tog sin början.

När journalisterna greps den 1 juli 2011 kunde UD snabbt påbörja sitt arbete eftersom Odlander råkade befinna sig i samma region.

Krav ställdes genast på att de skulle släppas, men Etiopien insisterade på en juridisk process.

Efter domen den 21 december upprepade Reinfeldt öppet kravet på ett frisläppande.

EU och USA kom med stödåtalanden. Andra länder hjälpte till, och det underlättade att etiopierna ville ha en dialog på hög nivå i frågan enligt Bildt.

I samband med flera internationella möten de följande månaderna kunde Reinfeldt, Bildt, och hans kabinettssekreterare Frank Belfrage träffa Meles, som med tiden blev mer medgörlig.

"Det underlättade samtalen att Fredrik Reinfeldt och Meles Zenawi samarbetat nära tidigare. Det hade då gällt klimatfrågorna inför konferensen i Köpenhamn", skriver Bildt.

Bildt träffade den 10 maj också sin kollega Hailemariam Desalegn, som nu tillfälligt tagit över makten i landet.

Även om beslutet i praktiken var fattat var beskedet om Meles död oroande, enligt Bildt.

"Man kunde inte bortse från risken att frigivningen skulle skjutas upp."

Därför reste han som ende västerländske utrikesminister på statsbegravningen den 2 september då han mötte Hailemariam på nytt "som alldeles uppenbart satte värde på min närvaro."

Så lördagen den 8 september informerades ambassadör Jens Odlander om att svenskarna skulle släppas. I söndags bekräftade Hailemariam detta i telefon med statsminister Fredrik Reinfeldt, skriver Bildt. Och i måndags släpptes de.

"Från etiopisk sida var man angelägen om att vi inte skulle gå ut med kommentarer för tidigt, och vi hade dessutom en överenskommelse med Martin och Johan om att vi inte skulle säga någonting förrän de officiellt meddelat att de lämnade Etiopien."

Snart är de hemma men på UD "fortsätter det dagliga arbetet för att hjälpa andra svenska medborgare runt om i världen som inte är lika lyckligt lottade. Ofta kan vi inte i detalj redovisa vad vi gör för dem alla. Det kunde vi heller inte i detta fall, men jag tror att de flesta i dag inser att det varit klokt och riktigt", skriver utrikesministern.

– Bildt och UD har skött det här bra och han har skött informationen till oss i oppositionen exemplariskt. Han har ibland bett oss om hjälp och vi har lagt fram våra tankar, säger Socialdemokraternas utrikestalesman Urban Ahlin till TT.

Både Bildt och Ahlin betonar vikten av nationellt samarbete i fall som dessa.

Oppositionens "förståelse och stöd har också bidragit till slutresultatet", skriver Bildt på sin blogg.

– Jag upplever att det har varit en bred politisk enighet som jag tror har varit viktig för att sända en tydlig signal till Etiopien. Och det är så jag tycker att det ska fungera när svenskar hamnar i kläm i utlandet, säger Ahlin som också haft löpande kontakt med journalisternas familjer.

klar

Artikellänk är kopierad

TT-Josefin Svenberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro