ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Bildt slår tillbaka mot SVT på blogg

TT · 15 Sep 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Utrikesminister Carl Bildt (m) går till motattack mot ett inslag i Sveriges Television på söndagen.

- FRA samarbetar inte med diktaturer, såklart. Det påstår Sveriges Television, så det får väl Sveriges Television stå för, men jag har inte sagt det och det är en felaktig information, säger Bildt till journalister efter ett möte med EU:s utrikesministrar i Bryssel.

Efter programmet uppstod oklarheter om vilka länder Försvarets radioanstalt (FRA) egentligen samarbetar med. FRA-chefen Ingvar Åkesson och försvarsminister Sten Tolgfors (m) säger att det sker med demokratier, men Carl Bildts svar uppfattades som att det också sker med diktaturer.

Carl Bildt anser att hans svar har tagits ur sitt sammanhang.

- Man sade att jag hade sagt att FRA samarbetar med diktaturer — titta på bandet! säger Bildt och uppmanar SVT att lägga ut en oklippt version av intervjun.

SVT har lagt ut ett åtta minuter långt klipp med Bildt. Sekvensen börjar med att han pratar om vilken användning han hade av uppgifter från FRA under sin tid som statsminister när han satt i förhandlingar med Ryssland. Samtalet fortsätter med att Bildt bland annat talar om varför FRA är viktigt i dag. Han talar också om kvaliteten på materialet man får in.

Utrikesministern får sedan frågan vilka länder Sverige samarbetar med och vilka kriterier som måste vara uppfyllda för att ett samarbete ska ske. Bildt säger att det "ska vara till nytta för Sverige".

Efter det får han frågan om Sverige kan tänka sig att samarbeta med en diktatur.

- Det förekommer säkert. . . om det kan vara, det kan inträffa säkert att vi har anledning att utbyta information med någon. Detta sker mycket strikt i så fall, svarar Bildt.

På sin blogg hävdar Bildt att även det sistnämnda uttalandet skedde med Ryssland i åtanke.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro