ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Bildt: Wolfowitz var i god tro

TT · 18 Maj 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

En av Sveriges utrikesminister Carl Bildts nära medarbetare nämner USA:s tidigare biträdande utrikesminister Robert B Zoellick som en av favoriterna till att efterträda Paul Wolfowitz.

Zoellick avgick ur den amerikanska regeringen i fjol för toppjobb i investmentbanken Goldman Sachs.

Bildt berättar för TT att han fört samtal i frågan och känner Zoellick väl, liksom han känner chefen för FN:s utvecklingsprogram, turken Kemal Davis som också nämnts i spekulationerna.

På frågan om Wolfowitz skadat bankens rykte, svarar Bildt som en spegel av bankstyrelsens officiella hållning:

– Jag tror att han har handlat i god tro men brutit mot vissa riktlinjer.

Bildt anser att Världsbanken under Wolfowitz ledning har haft stor betydelse genom att driva utvecklingsfrågor via sina program. När han ombeds precisera sig svarar han att banken bland annat bidragit till att antalet fattiga i världen som lever på mindre än 1 dollar om dagen har minskat; de är numera färre än en miljard.

TT: Men banken har också fått kritik för att ha ställt för hårda krav på att fattiga länder ska liberalisera sin ekonomi. Tycker du att den kritiken är befogad?

– Inte alls svarar Bildt. Fattigdomen minskar snarare där man genomfört vad Världsbanken rekommenderar. Det är de som inte följt rekommendationerna som har stora problem. Det gäller exempelvis flera länder i Afrika.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro