ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Bildts livvakter stoppades på flygplats

Petter Sundsten · 12 Jun 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

LIVVAKTSSTOPP. Utrikesminister Carl Bildts livvakter stoppades i säkerhetskontrollen på Londons flygplats Heathrow. Orsak: problem med Säpos tjänstevapen, enligt uppgifter till Metro.Utrikesministern fick fortsätta resan – utan livvaktsskydd.– Han åkte hem utan sina livvakter, säger Karin Olofsdotter, chef för ministerkansliet på regeringskansliet.

För tre veckor sedan var Carl Bildt i Washington och träffade bland andra USA:s utrikesminister Condoleezza Rice.På kvällen den 22 maj flög Bildt med British Airways tillbaka till Sverige, med mellanlandning i London. De landade klockan 10 på morgonen den 23 maj.Där blev det stopp för Bildts livvakter. 11.20 lyfte planet mot Arlanda. På planet satt Carl Bildt med några av sina medarbetare. Men utan livvaktsskydd.

Carl Bildt skriver själv på sin blogg:– Och halva sällskapet hann inte med anslutningen till Stockholm på Heathrow i London på grund av säkerhetskontrollerna där. Sådan är världen numera.Enligt uppgifter till Metro handlade det om problem med livvakternas tjänstevapen.Carl Bildt flög vidare utan skydd medan livvakterna tog ett senare flyg.Ärendet är mycket känsligt. Från myndigheterna är det locket på.Varken utrikesdepartementet eller Säpo vill kommentera varför Bildt åkte utan livvaktsskydd. Men på UD finns tre incidentrapporter om händelsen som har sekretesstämplats med hänvisning bland annat till att händelsen ”kan störa Sveriges mellanfolkliga förbindelser”. Säpo vill över huvud taget varken bekräfta eller dementera händelsen och har hemligstämplat alla handlingar i ärendet.Carl Bildt har avböjt att kommentera händelsen. 

"Sådant får inte hända"

SKYDDSPERSON. Att Carl Bildt fick åka utan livvaktsskydd är mycket allvarligt, säger förre livvakten på Säpo, Peter Jonsson.– Det här får inte hända. De ska inte släppa sin skyddsperson över huvud taget.Peter Jonsson arbetade i många år på Säpo. Numera arbetar han för FBI och som krishanteringsexpert.– Jag har jobbat i 20 år med de här frågorna och har aldrig hört talas om något liknande. Jag kan inte för mitt liv erinra mig att det har hänt i svensk livvaktshistoria, säger han.Officiellt är det bara kungen och statsministern som har livvaktsskydd, men i praktiken är det många fler. Säpo gör bedömningen och ansvarar för att de som har en hotbild riktad mot sig får skydd, som i Carl Bildts fall.– Då följer man personen till punkt. Några andra avvikelser får inte förekomma, säger han.Vid transfer mellan olika länder ska Säpo samarbeta med de lokala säkerhetsmyndigheterna.– Allting ska vara klart. De ska inte behöva stanna någonstans på vägen.    Petter Sundsten

klar

Artikellänk är kopierad

Petter Sundsten
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro